Af Henning Høeg - 20/03-17 15:30

Trump vs. verden: Her er præsidentens største svinereTrump vs. verden: Her er præsidentens største svinere

Den amerikanske præsident har fornærmet statsledere og lande på stribe siden tiltrædelsen den 20. januar, og bagefter nægter han at sige undskyld. Metroxpress vurderer graden af fornærmelser på en skala fra et til seks stjerner.

Bildstrecke im Grossformat »

Mens det ser sort ud for Donald Trumps nye immigrationsforbud, hans budget og sygesikringslovgivingen, så går det strygende med fornærmelserne.

I løbet af weekenden cementerede den 45. amerikanske præsident sine to nyeste.

Således er store dele af regeringen i London rødglødende over, at Donald Trump fortsat beskylder den britiske efterretningstjeneste for i samarbejde med Trumps forgænger, Barack Obama, at aflytte telefonerne i Trump Tower i New York.

Hele verden taler om det: Nu forklarer Trump-lejren det akavede øjeblik
Hele verden taler om det: Nu forklarer Trump-lejren det akavede øjeblik

Og i Tyskland er de med god grund fornærmede over Donald Trumps opførsel under det netop overståede statsbesøg af kansler Angela Merkel.

Da Trump lørdag morgen forsøgte at glatte ud med en bemærkning på Twitter, gjorde den 70-årige præsident blot tingene værre.

- Det er, som om præsident Trump forsøger at undskylde. Han planlægger en undskyldning. Men når det så kommer til stykket, så kan han ikke, og i stedet gør han det værre, sagde tv-journalisten Shepard Smith, der ellers arbejder for USA’s mest Trump-venlige tv-station, Fox News.

Donald Trump mister opbakning fra amerikanerne i ny måling
Donald Trump mister opbakning fra amerikanerne i ny måling

Og det var samme Smith, der tonede frem på skærmen, efter Trump under sin pressekonference med Angela Merkel havde frakendt sig ansvaret for sine egne beskyldninger om, at det var den britiske efterretningstjeneste, der havde hjulpet Barack Obama med at aflytte Trump under valgkampen sidste år:

- Vi sagde ingenting. Oplysningerne kom fra en dygtig jurist på Fox, så I må spørge dem og ikke mig, havde Trump forklaret, mens Angela Merkel måbende så til.

Trumps kandidat til højesteret udspørges om indvandring
Trumps kandidat til højesteret udspørges om indvandring

Flere medier undrede sig efterfølgende over, at USA’s præsident tilsyneladende får sine oplysninger fra en tv-jurist, der ved tidligere lejligheder har antydet, at terrorangrebet på New York var ‘en skyggeoperation sat i scene af den amerikanske regering’.

Og få minutter efter pressekonferencen med Merkel understregede Fox’ egen Shepard Smith:

- Fox News har ingen beviser, der kan underbygge de nævnte påstande. Og så vidt vi ved, blev præsident Trump ikke aflyttet af nogen, på nogen måde, punktum.

Her er Donald Trumps største fornærmelser af andre lande:

MEXICO/ENRIQUE PEÑA NIETO
Den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto, aflyste i januar sit topmøde med Trump, der havde fastholdt, at Mexico skulle betale de godt 100 milliarder kroner, som den planlagte mur langs den amerikansk-mexicanske grænse vil koste. Da Mexico afslog, tweetede Trump: ‘Så er der ikke den store årsag til at mødes.’ Siden talte de to ledere i telefon – dog uden at blive enige om regningen for muren.

Fire stjerner

SVERIGE
Ved et af sine sædvanlige vælgermøder (denne gang i Florida) refererede Donald Trump i midten af februar tilsyneladende til et terrorangreb, der netop havde fundet sted i Sverige. Problemet var, at der ikke var noget angreb. Men igen var Trump blevet stærkt påvirket af en tv-udsendelse, han havde set på kanalen Fox News. Her anklagede Fox’ ‘kilder’ også den svenske regering for at dække over den stigende kriminalitet foretaget af flygtninge. Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt udtalte: »Vi er vant til at se USA’s præsident som en velinformeret mand. Dette er chokerende.«

Tre stjerner

Kongres venter svar fra FBI og NSA i sjælden høring
Kongres venter svar fra FBI og NSA i sjælden høring

KINA
Efter sin valgsejr havde den kommende præsident Donald Trump en lang og angiveligt varm samtale med Taiwans nyvalgte præsident, Tsai Ing-wen. Dén snak faldt ikke i god jord hos den kinesiske regering, der anser Taiwan som en del af Kina. Trump forsvarede sig med udtalelsen: ‘Det var dem, der ringede til mig.’ Siden har krisen lagt sig.

To stjerner

TYSKLAND/ANGELA MERKEL
Donald Trump ignorerede både fotografer og Angela Merkel, da han blev opfordret til et håndtryk under den internationale pressesession fredag. Luften var iskold. Og da Trump i weekenden gik på Twitter for at glatte tingene ud, gjorde han det værre ved at minde Tyskland om, at landet stadig skylder USA penge - for militærbeskyttelse. Iagttagere så også dette som en implicit trussel om at fjerne denne beskyttelse.

Fire stjerner

BARACK OBAMA
Efter han havde set en udsendelse på Fox News, anklagede Donald Trump sin forgænger for illegal aflytning af Trump Towers telefoner. Via Twitter anklagede Trump således sin forgænger for en alvorlig føderal forbrydelse. Han kaldte desuden Obama for en ‘ond’ og ‘syg’ mand. Siden er påstanden blevet afkræftet fra alle sider. Men Trump vil hverken undskylde eller trække sin anklage tilbage.

Fem stjerner

Trump beskyldte Tyskland for at skylde
Trump beskyldte Tyskland for at skylde "enorme pengesummer": Nu svarer Tyskland igen - på den køligste måde

STORBRITANNIEN
For to uger siden så Trump et tv-program på Fox News. Programmet handlede om aflytning foretaget af FBI og CIA. Morgenen efter stod Trump som sædvanligt tidligt op. Og på Twitter skrev han: ‘Jeg har lige fundet ud af, at Barack Obama aflyttede mine telefoner i Trump Tower. Det er et nyt lavpunkt. Skidt (og syg) mand.’ I mellemtiden har både CIA, FBI og Trumps egne partimedlemmer afvist påstanden. Derfor besluttede Trump (endnu en gang baseret på en Fox News-udsendelse), at det var den britiske efterretningstjeneste, der stod bag. Flere kongresmedlemmer fra Trumps eget parti forlanger, at præsidenten siger undskyld til både Obama og den britiske regering.

Seks stjerner

AUSTRALIEN/MALCOLM TURNBULL
Donald Trump smækkede røret på bare halvvejs henne i sin første telefonsamtale med den australske premierminister, Malcolm Turnbull. Den australske leder henledte opmærksomheden på en aftale, som han havde indgået med Trumps forgænger Obama om at lade 1.250 flygtninge, der opholdt sig i Australien, rejse til USA. Trump kaldte aftalen ‘dum’ og sagde, at han ville ‘se nærmere på sagerne’. Så smækkede han ifølge New York Times røret på.

Tre stjerner

LÆS OGSÅ: Toprepublikaner afviser russisk samarbejde med Trump

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx