Af - 26/06-17 14:09

Særlig skovflåt spreder sig i USA: Kan gøre dig allergisk over for kødSærlig skovflåt spreder sig i USA: Kan gøre dig allergisk over for kød

Et bid fra den lille blodsuger kan få vidtrækkende konsekvenser.

storybild

En helt særlig skovflåt spreder sig denne sommer i USA, og er man så uheldig at blive bidt, kan man risikere at blive allergisk over for rødt kød.

Det skriver National Geographic og flere andre amerikanske medier.

Flåten er en såkaldt 'Lone Star'-flåt, fordi den er opkaldt efter det Texas-formet mærke, den bærer på ryggen. Det særlige ved denne flåt er, at den gennem sit bid spreder sukkermolekylet galactose-alpha-1. 3-galactose (forkortet Alpha-Gal red.), som kan resultere i voldsomme symptomer.

Efter biddet vil kroppen typisk begynde at generere antistoffer mod Alpha-Gal, fordi man reelt har fået en allergi mod molekylet, og den kommer til udtryk på en noget uheldig måde.

Bidt af en flåt: Det skal du vide
Bidt af en flåt: Det skal du vide

Alpha-Gal er nemlig især til stede i rødt kød, og derfor kan man efter et bid fra Lone Star-flåten risikerer at udvikle en allergi mod rødt kød.

Symptomerne kommer dog ikke med det samme, og patienter vil ofte først opleve ubehag flere timer efter, når de vågner om med symptomer som åndedrætsbesvær, opkast, diarré og nældefeber.

Men det kan også gå langt værre end det, og nogle patienter må indlægges efter et bid.

»Nogle patienter har været nødt til at få livreddende hjælp, fordi deres blodtryk er så lavt, at de er i stor fare for at dø,« forklarer Cosby Stone, der forsker i allergier ved Vanderbilt University og selv har behandlet flere, der er blevet bidt.

Generelt gælder det, at jo flere gange man er blevet bidt af flåten, jo værre bliver symptomerne.

Sygeplejerske fyret uden varsel: Taggede kollegaer i sjov Facebook-video
Sygeplejerske fyret uden varsel: Taggede kollegaer i sjov Facebook-video

Cosby Stone forklarer, at for mange patienters vedkommende går der lang tid, før de opdager, at deres allergiske reaktion kommer af at spise kød.

'Lone Star'-flåten blev oprindeligt kun fundet i det sydøstlige USA, men nu kan meget tyde på, at folk andre steder også kan blive ramt af bid. Tilfælde af sygdommen, som kommer af flåtbiddet er nemlig spottet blandt andet i Minnesota i det vestlige USA, og helt østpå i New York.

Cosby Stone forklarer til National Geographic, at man for fem år siden så omkring 50 tilfælde af patienter, der var blevet bidt, man at man nu har omkring 200 tilfælde i dag - selvom man dog ikke har et register over smittede.

Sådan undgår du ildelugtende træningstøj
Sådan undgår du ildelugtende træningstøj

Man mener, at en af forklaringerne på, hvorfor flåterne spreder sig væk fra deres oprindelige område er, at vejret er blevet varmere.

Der findes ingen kur eller vaccine, hvis man først er blevet bidt, men man kan behandle for allergiens bivirkninger.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx