Af Niels Rytter - 20/06-17 08:33

Blev udsat for 'forfærdelig tortur': 22-årige Otto død efter halvandet år i nordkoreansk lejrBlev udsat for 'forfærdelig tortur': 22-årige Otto død efter halvandet år i nordkoreansk lejr

I bevidstløs tilstand blev han tidligere på ugen løsladt efter halvlandet år i en nordkoreansk arbejdslejr. Nu er den 22-årige amerikaner Otto Warmbier død.

Bildstrecke im Grossformat »

Det oplyste familien til den unge studerende sent mandag aften dansk tid.

’Desværre betød den forfærdelige tortur, han blev udsat for af Nordkorea, at intet andet udfald var muligt, end det sørgelige vi oplevede i dag,' skriver familien i udtalelsen, som blev udsendt af et universitetshospital i delstaten Ohio.

Tilbage i januar 2016 blev den unge studerende fra Cincinatti, Ohio, i USA idømt 15 års strafarbejde af den nordkoreanske højesteret for at have stjålet en politisk plakat fra et hotel i landets hovedstad Pyongyang.

I retten erkendte en grædende Otto Warmbier at have taget plakaten.

Og i marts 2016 gik han i koma. Ifølge de nordkoreanske myndigheder som resultat af angiveligt en kombination af botullisme (pølseforgiftning, red.) og sovemedicin.

Den officielle nordkoreanske forklaring kom frem i forbindelse med den amerikanske studerendes løsladelse.

Men det er ikke en forklaring, som familien har accepteret som sandfærdig.

»Hvis man tror på, at botulisme og en sovepille er skyld i komaet, og det gør vi ikke, så er der ikke nogen grund til, at et civiliseret samfund holder det skjult så længe og har nægtet ham den bedste behandling,« lød det tidligere på ugen på et pressemøde fra Fred Warmbier, far til den nu afdøde Otto Warmbier.

Danmark ligger pænt i fedmestatistik trods flere fede
Danmark ligger pænt i fedmestatistik trods flere fede

Natten til tirsdag dansk tid nåede nyheden om Otto Warmbier frem til Det Hvide Hus. Det fik USA’s præsident til i skarpe vendinger at fordømme det nordkoreanske styre.

»Dårlige ting er sket, men i det mindste nåede han hjem til sine forældre,« lød det fra præsident Donald Trump.

Sagen har tilsyneladende stor bevågenhed hos den amerikanske præsident, der i forvejen ser Nordkorea som en af sine helt store politiske hovedpiner. Det skyldes bl.a. en række aktuelle testaffyringer af nordkoreanske missiler.

Trump fulgte således op med et tweet natten til tirsdag dansk tid. I en vedhæftet erklæring skriver Trump bl.a., at 'USA fordømmer Nordkoreas brutalitet, mens vi sørger over dets seneste offer':


Den unge Warmbier døde omgivet af sin familie, fremgår det af udtalelsen fra familien mandag:

’Det er vores triste pligt at oplyse, at vores søn, Otto Warmbier, har afsluttet sin rejse hjem. Omgivet af sin hengivne familie døde Otto i dag (mandag, red.).'

I samme meddelelse takker familien de ansatte på hospitalet, hvor Otto Warmbier sov ind:

'Vi vil gerne takke de vidunderlige ansatte på universitetshospitalet i Cincinnati, som gjorde alt, hvad de kunne for Otto.'

Amerikanske læger har konkluderet, at Otto Warmbier, ved ankomsten til USA, led af alvorlige hjerneskader. Uden dog at kunne konkludere, hvad årsagen hertil skulle være.

Forud for den opsigtsvækkende løsladelse af Otto Warmbier, der skete tirsdag tidligere på ugen, havde den amerikanske såkaldte udsending i Nordkorea, Joseph Yun, afholdt et møde i Norge med embedsmænd fra det nordkoreanske udenrigsministerium.

Putin med Trump i røret lover Syrien-dialog og ro i Korea
Putin med Trump i røret lover Syrien-dialog og ro i Korea

Det blev sat i stand efter diplomatiske forhandlinger mellem USA og Nordkorea. Under et møde i New York for to uger siden havde Nordkoreas FN-ambassadør oplyst Joseph Yun om den 22-årige amerikanske studerendes helbredsstilstand.

Det fik den amerikanske udsending Joseph Yun til straks at rejse til Nordkorea for at tilse Otto Warmbier. Den 12. juni besøgte han den unge studerende i følgeskab med to læger. Over for det nordkoreanske styre krævede Joseph Yun den 22-årige landsmand løsladt af humanitære årsager.

Dagen efter blev Otto Warmbier, der angiveligt var i bevidstløs tilstand, transporteret med et fly til USA.

Tre amerikanske statsborger er fortsat tilbageholdt i Nordkorea, skriver ritzau.

Kina til Trump om spændt Korea: Vi vil finde fredelig løsning
Kina til Trump om spændt Korea: Vi vil finde fredelig løsning

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx