Af - 17/10-15 13:19; Opdateret: 17/10-15 13:49

Havde det hele i munden: Mæt Breivik dropper sultestrejkeHavde det hele i munden: Mæt Breivik dropper sultestrejke

Det gik verden rundt, da Breivik truede med sultestrejke.

Bildstrecke im Grossformat »
Overlevende fra Utøya Emma Martinovic har intet tilovers for klagerne fra den mand, som dræbte ni af hendes venner. For nylig har Breivik sendt breve til forskellige medier, hvor han truer med at sultestrejke på grund af forholdene i fængslet. Den 22. juli, 2011, angreb Anders Behring Breivik iført forfalsket politiuniform det norske Arbejderpartis ungdomslejr på øen Utøya. Her myrdede han koldblodigt 69 mennesker med sin riffel. Det var skrækkelige billeder, myndighederne blev mødt med, da de gennemsøgte øen. Pårørende og overlevende blev samlet på Sundvolden Hotel seks km fra Utøya. Udover skuddrabene på Utøya bombede Breivik Høyblokken i Oslo, hvor statsministerens kontor og Justis- og politidepartementet ligger, med en 950 kilo kunstgødningsbombe gemt i en lejet bil. Dette angreb kostede otte mennesker livet. Breivik blev anholdt på Utøya og ført for en dommer i april 2012. Ifølge Anders Breivik var angrebet nødvendigt, fordi muslimerne fører en "demografisk krig" mod kristne, og det norske Arbeiderpartiet støtter dem. Bødlen for 77 mennesker blev først erklæret 'mentalt rask' og kunne på den måde ikke få nedsat straf for at være sindssyg. Helle Thorning-Schmidt mødte op på Utøya året efter skuddrabene. Her talte hun til pårørende og fordømte Breiviks handlinger. Også den daværende statsminister i Norge, Jens Stoltenberg, mødte op den 22. juli, 2012. Massakren anses for at være en af de største i Norges historie. På årsdagen kunne man finde blomster og hilsner foran Domkirken i Oslo.

Det blev en international nyhed, da den norske terrorist Anders Breivik varslede en sultestrejke mod de - ifølge den højtråbende massemorder - urimelige forhold, han bliver budt i fængslet.

Men nu viser det sig, at Breivik tog munden for fuld. For ifølge hans advokat, Øystein Storrvik, mæsker hans klient sig stadig i fængselsmaden.

- Det var noget, han i brevet, som han sendte til pressen, varslede kunne blive aktuelt. Men lige nu koncentrerer han sig om den kommende retssag. Det er naturligt, at han forsøger at fremme sine rettigheder der, siger Storrvik til Dagbladet.

Emma overlevede Breiviks massakre: Nu svarer hun på hans klagebreve
Emma overlevede Breiviks massakre: Nu svarer hun på hans klagebreve

Breiviks anke og søgsmål mod staten bunder i, at han ikke må socialisere sig med de andre fanger, han vil have lov til at sende alle de breve, han vil, og så vil han have adgang til en computer.

Hans sag skal behandles i retten, og det glæder naturligvis advokaten.

- En af vores hovedpointer er, at han skal behandles som alle andre i det omfang, det er muligt. Og så er der sikkert nogle særlige omstændigheder, som retten vil tage op, siger han.

Norsk fotograf: Vi dokumenterede ikke Utøya godt nok
Norsk fotograf: Vi dokumenterede ikke Utøya godt nok

Juraprofessor Mads Andenæs glæder sig over, at sagen nu skal afprøves.

- Vi ved, at der er for omfattende brug af isolation og forskellige tvangsmidler i norske fængsler, så det er i vor alles interesse, at en ressourcestærk person som Breivik får afprøvet alle forholdene ved sine afsoningsvilkår, siger han.

Der vil finde et planlægningsmøde sted på fredag i næste uge, mens selve sagen er forhåndsberammet til 15.-18. marts næste år.

LÆS OGSÅ: Stoltenberg: Norge har stået fast på sine værdier

LÆS OGSÅ: Terrordømte Anders Breivik må studere fra cellen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

800 år gammelt dansk slot får vild...
bt.dk
Vildt Ronaldo-show og NI mål: Real...
bt.dk
Antallet af voldssager eksploderer:...
bt.dk
Cirque du Soleil-artist styrtet i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx