Af - 27/03-14 06:12; Opdateret: 27/03-14 08:26

Amnesty: Nu bliver flere henrettet - og vi kender årsagenAmnesty: Nu bliver flere henrettet - og vi kender årsagen

Antallet af henrettelser er for første gang i flere år steget. Især to lande står bag.

storybild

(Billede: Polfoto/AP/Trent Nelson)

778 personer. Så mange blev som minimum henrettet sidste år. Det præcise tal er ukendt, for det er langt fra alle henrettelser, der kan dokumenteres.

Tallet, der er 100 personer højere end året før, betyder, at antallet af henrettelser på verdensplan for første gang i mange år er steget. Det fremgår af Amnesty Internationals dødsstraf-statistik for 2013, som offentliggøres torsdag.

Det skaber bekymring i organisationen, der kæmper for en dødsstraffri verden.

- Allerede her i begyndelsen af 2014 har vi igen set en del henrettelser i Iran. Hvis det fortsætter som hidtil, kommer det også til at se slemt ud i næste års rapport, forklarer Trine Christensen, der er vicegeneralsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling.

Amnesty advarer: Etnisk udrensning i Centralafrika
Amnesty advarer: Etnisk udrensning i Centralafrika

Det er en lille gruppe lande, der står bag stigningen, og især to spiller en stor rolle. De står for 69 % af henrettelserne på verdensplan.

- De seneste år er der set en voldsom stigning af henrettelser i Iran og Irak. Det skyldes blandt andet, at man nu kan blive dødsdømt for narkorelateret kriminalitet, forklarer hun.

De oplever, at mange bliver henrettet for ting, der baseret på internationale konventioner ikke bør kategoriseres som kriminalitet. Det kan for eksempel være ved at skjule statskritikere og minoriteter under betegnelsen ’blasfemi’.

- Der er dog også moralsk større enighed i verden om, hvad man ikke kan stå inde for. Hvis vi går 40 år tilbage, havde 16 lande afskaffet dødsstraf. I dag er det 140 lande, siger hun.


LÆS OGSÅ: Franske soldater skal forhindre folkemord

LÆS OGSÅ: Amnesty: Manning-dom skal skræmme whistleblowere

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx