Af - 18/01-14 08:30

Berømt britisk konge fundet i kasseBerømt britisk konge fundet i kasse

Han kæmpede tappert mod vikingerne og regnes som en af Englands største konger nogensinde.

storybild

Portræt. Foto: Corbis/Polfoto

Der er grund til jubel i det britiske, da resterne af en af kongerigets mest berømte lederskikkelser - Alfred den Store - formentlig er blevet fundet.

Alfred den Store slog for alvor sit navn fast, da han i det niende århundrede beskyttede England mod vikingerne og uddannede en nation, der i store dele bestod af analfabeter. Han regnes som kongen, der lagde grundstenene for et forenet England.

The University of Winchester fortæller i en udtalelse, at et bækken fundet i en kasse med knogler på byens museum med stor sandsynlighed stammer fra den berømte konge. Alternativt hans søn Edward den Ældre.

En af de mest berømte
Ifølge nyhedsbureauet AP er man nærmest ekstatisk på universitetet.

- Vi er ekstremt glade for at have været i stand til troværdigt at forbinde knoglerne med en af de to afgørende personer i engelsk historie, siger Nick Thorpe, der er leder af universitetets arkæologiske afdeling.

Historiker Simon Keynes fra University of Cambridge pointerer, at Alfred er den eneste konge med tilnavnet 'den Store'.

- Han er en af Englands mest berømte konger, siger han.

Knogleresterne blev oprindeligt opdaget i forbindelse med en udgravning for 15 år siden, men blev ikke testet dengang. I stedet blev de opbevaret i en kasse på Winchester Museum, hvor arkæologer altså for nylig valgte at teste dem, da det var mislykkedes at finde Alfred den Store andetsteds.

- Knoglen tilhører sandsynligvis én af dem, men jeg tør ikke gætte på hvem, siger Kate Tucker, der forsker på Universty of Winchester.

Anden stor opdagelse
Alfred døde i 899 og blev begravet i den angelsaksiske katedral i Winchester, men hans rester blev sammen med andre kongeliges flyttet i 1100 af munke, der fragtede dem til det nybyggede Hyde Abbey. Klosteret blev opløst i 1536 og i den forbindelse forsvandt Alfreds rester sammen med resterne af andre medlemmer af den kongelige familie.

Opdagelsen sker mindre end et år efter, at britiske arkæologer opdagede den forsvundne krop til Kong Richard III, der var den sidste engelske konge til at dø i kamp i 1485. Han blev fundet under en parkeringsplads i den engelske by Leicester.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt rod på Københavns Rådhus: 'Det...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg: 24-årige...
bt.dk
SÅDAN! Danskere vinder historisk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx