Af - 16/09-13 13:52; Opdateret: 16/09-13 14:31

Studie: Smertestillende piller kan udløse astmaStudie: Smertestillende piller kan udløse astma

Et nyt stort studie viser at smertestillende piller kan udløse astma hos børn, som kan plage dem resten af livet.

storybild

Et nyt stort studie viser, at smertestillende piller kan udløse astma hos børn. (Billede: Polfoto//arkiv)

Det kan få alvorlige følger at proppe sit barn med smertestillende medicin.

Et nyt stort studie viser, at børn som får en smertestillende pille en gang om måneden, har fem gange så stor risiko for at udvikle astma end andre. Mens børn der får smertestillende piller med paracetamol en gang om året mere end fordobler risikoen.

Selv om antallet af børn med astma og allergisk snue er steget markant i Danmark siden 1960'erne ifølge Statens Institut for Folkesundhed, så er forskerne fortsat uenige om hvorfor.'Genetisk arvemasse', 'for meget rengøring', 'for lidt rengøring', 'dårlig ernæring' og 'stress' har været blandt nogle af forklaringerne.

LÆS OGSÅ: Åh nej, astma og allergi fordoblet på 10 år i Danmark

Men nu indikerer et nyt studie af godt 20.000 børn, at eksplosionen i antallet af astmatikere skyldes, at flere og flere har fået smertestillende piller med paracetamol som baby, børn eller helt ung de seneste 50 år. Det skriver avisen Daily Mail.

"Blandt de yngste børn, som får medicinen mindst en gang om måneden, er de 5.4 gange tættere på at udvikle astma. De 13-14 åriges risiko stiger med 40 procent, hvis de havde taget bare én pille inden for de seneste 12 måneder, og tager de en pille en gang om måneden stiger deres risiko med 250 procent,"skriver forskerne i det videnskabelig tidsskrift European Journal of Public Health.

Forskerne mener, at paracetamol ødelægger kroppens niveau af det kemiske stof, glutation i lunger og blod, hvilket igen ødelægger lungevævet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Godt nyt for tusindvis af danskere:...
bt.dk
Medie: Prins Charles fik gæster til...
bt.dk
Kongehuset uddyber problemer før...
bt.dk
Efter tv-dokumentar: Direktør stopper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx