Af - 10/01-14 08:30

Skrev bog i 1960 – tjener stadig 50.000 kr. om dagenSkrev bog i 1960 – tjener stadig 50.000 kr. om dagen

Den 87-årige amerikanske forfatter Harper Lee har kun skrevet en bog i sin karriere, 'To Kill A Mockingbird'. Bogen har gjort hende til mangemillionær, og forfatterskabet får stadig millioner af dollar til at strømme ind på kontoen.

Bildstrecke im Grossformat »

AP/POLFOTO

Juleaften i 1956 fik dengang 29-årige Harper Lee en julegave, der skulle blive afgørende for resten af hendes liv.

I en kuvert lå en seddel med teksten: 'Du har fri fra dit arbejde i et år til at skrive, hvad end du vil. Glædelig jul'.

Gaven fik hun af den kendte Broadway-forfatter Michael Brown og hans kone, balletdanseren Joy Williams.

Harper Lee, der havde læst engelsk litteratur på universitetet og var droppet ud af jurastudiet for at bo på Manhattan, New York, for at realisere drømmen om at blive forfatter. Blandt vennerne var blandt andre Truman Capote, der motiverede hende til at skrive løs.

Millionær på ghetto-digte: Yahya scorer kassen
Millionær på ghetto-digte: Yahya scorer kassen

Skrev en bestseller
Resultatet af bestræbelserne og julegaven fra vennerne blev bogen 'To Kill a Mockingbird' (på dansk 'Dræb ikke en sangfugl'), som efter udgivelsen i 1960 omgående blev en bestseller.

Bogen beskriver det miljø, som Harper Lee selv voksede op i og omkring i Alabama, og den pustede for alvor til debatten om problemener med racediskrimination i USA. Og så har den gjort hende stenrig.

Millionærdrøm: Villa solgt for 250 millioner kroner
Millionærdrøm: Villa solgt for 250 millioner kroner

Tjener kassen
Ud over at have indbragt Harper Lee en række priser – blandt andre Pulizer Prisen – er bogen solgt i cirka 30 millioner eksemplarer og er blevet oversat til 40 sprog. Bogen er ligeledes blevet filmatiseret.

Hvert år bliver der solgt mellem 750.000 og en million eksemplarer af bogen, og ifølge sitet Celebrity Networth tjener Harper Lee cirka 3,36 millioner dollar (18,47 millioner kroner) om året i royalties. Det svarer til 50.000 kroner hver eneste dag.

Efter udgivelsen og den overvældende succes kunne Harper Lee ikke finde tilbage til tasterne, og hun har ikke siden udgivet noget. Selv har hun udtalt, at hun stoppede forfatterskabet, da hun ikke kunne klare den massive opmærksomhed.

150 kroner blev til 5 millioner på fire år
150 kroner blev til 5 millioner på fire år

15 kroner gjorde vejlenser til millionær
15 kroner gjorde vejlenser til millionær

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand omkommet - faldt i iskoldt vand
bt.dk
Udbetaler millioner i gyldne...
bt.dk
Klaus' kæreste gik fra ham på grund...
bt.dk
Dansk læge: Populær myte om kvinders...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx