Af Bo Poulsen - 16/06-17 16:23

USA henter bevidstløs ung mand efter halvandet års fangenskab - men familien tror ikke på Nordkoreas forklaringUSA henter bevidstløs ung mand efter halvandet års fangenskab - men familien tror ikke på Nordkoreas forklaring

En femdages tur til Nordkorea i januar 2016 udviklede sig til et sandt mareridt for den 22 år gamle Otto Warmbier fra Cincinatti, Ohio, i USA.

storybild

USA henter bevidstløs ung mand efter halvandet års fangenskab - men familien tror ikke på Nordkoreas forklaring

Han blev i marts 2016 idømt 15 års strafarbejde i Nordkorea. Myndighederne mente, at han havde stjålet en propagandaplakat. Det skriver New York Times.

Nordkorea løslod ung amerikaner af
Nordkorea løslod ung amerikaner af "humanitære årsager"

Otto Warmbier vendte hjem til Cincinatti tirsdag efter næsten 15 måneders tid i fangenskab. Og som billedet i toppen af artiklen viser, så var det under særdeles dramatiske omstændigheder.

Han var blevet udleveret af Nordkorea, fordi han lå i koma. Det var angiveligt en kombination af botulisme og sovemedicin, der var skyld i det. Han blev transporteret til Cincinatti og fragtet med en ambulance til hospitalet.

Fred Warmbier. Far til Otto Warmbier. Foto: BRYAN WOOLSTON

Men familien køber ikke den nordkoreanske forklaring på sønnens tilstand:

»Det er en bittersød følelse, som min familie har. Vi er lettede over, at han er kommet hjem. Men samtidig er vi vrede over den brutale behandling,« sagde faderen, Fred Warmbier, på et pressemøde.

»Hvis man tror på, at botulisme og en sovepille er skyld i komaet, og det gør vi ikke, så er der ikke nogen grund til, at et civiliseret samfund holder det skjult så længe og har nægtet ham den bedste behandling.«

Nordkorea løslader amerikansk fange i koma
Nordkorea løslader amerikansk fange i koma

Otto Warmbier skulle tilsyneladende have været i koma i over et år. Og torsdag lyder meldingen fra lægerne ved University of Cincinatti Health System, at Otto Warmbier har omfattende skader på hjernen. Skaderne stemmer ifølge lægerne overens med, når hjernen bliver frarøvet ilt.

Lægerne siger, at han er i en zombielignende tilstand. Han er vågen, men man kan ikke få kontakt til ham. Han udviser eksempelvis ikke tegn på, at han forstår, når folk snakker til ham. Ej heller er han opmærksom på sine omgivelser. Foreløbigt er prognosen for den unge mand hemmelig.

Trump-tilhængeren Dennis Rodman rejser til Nordkorea
Trump-tilhængeren Dennis Rodman rejser til Nordkorea

En anonym talsmand fra den amerikanske stat har oplyser til New York Times, at de har fået rapporter, der indikerer, at Otto Warmbier har fået tæv, mens han har været i nordkoreansk varetægt. Dette er dog ikke bekræftet endnu.

Otto Warmbier har fået omfattende hjerneskader. Foto: KYODO

Efter han var blevet idømt sin straf i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang i 2016, fortalte Otto Warmbier på et pressemøde, at han havde stjålet plakaten, fordi en ven havde tilbudt ham en brugt bil til en værdi af omkring 70.000 kroner.

»Jeg begik den værste fejl i mit liv,« sagde han dengang.

Her ses Otto Warmbier kort tid efter, at han blev idømt 15 års strafarbejde i Nordkorea. Foto: © KCNA KCNA / Reuters

LÆS OGSÅ: Sydkorea: Nordkorea har affyret mindst to anti-skibsmissiler

LÆS OGSÅ: Nordkorea efter missiltest: Amerikanerne bør være bekymrede

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx