Af Ritzau - 20/10-16 22:48; Opdateret: 21/10-16 04:01

FN starter redning i Aleppo efter forlænget krigspauseFN starter redning i Aleppo efter forlænget krigspause

Muligheden for at få behandling i det østlige Aleppo er mikroskopisk, oplyser humanitær talsmand i FN.

storybild

Rusland vil forlænge et midlertidigt stop for kampe og angreb i det østlige Aleppo, så løftet gælder i fire dage fra torsdag. Det bekræfter den danske talsmand for FN's humanitære hjælp, Jens Lærke. FN iværksætter fredag en aktion, der skal hjælpe syge og sårede ud af det krigsramte område. (Arkivfoto) (Billede: Reuters/Ammar Abdullah)

FN iværksætter fredag en redningsaktion, der skal få syge og sårede ud af den østlige del af den krigshærgede syriske storby Aleppo.

Det sker, efter at Rusland har annonceret, at landet vil forlænge det midlertidige stop af bombeangreb i fire dage fra torsdag. Dermed bliver aftalen forlænget med 24 timer.

Det bekræfter Jens Lærke, der er talsmand for FN's humanitære hjælp.

Ifølge ham lyder meldingen fra Rusland, at også den syriske regering vil følge den forlængede krigspause. Det betyder, at begge parter vil holde inde med bomberne over Aleppo i 11 timer hver dag i fire døgn.

Det får FN til at reagere.

- Operationen er farlig og risikabel. Men set i det store billede er vi nødt til at handle, når muligheden har åbnet sig, siger Jens Lærke.

Hvis alt går, som det skal, vil FN bringe så mange mennesker som muligt ud af det østlige Aleppo. De vil de blive kørt til andre dele af Syrien eller ind i Tyrkiet i ambulancer, oplyser Jens Lærke.

- Det er vigtigt, at vi kommer i gang med denne her operation. Stort set alle hospitaler er blevet sprængt i stykker, og muligheden for at få behandling i området er mikroskopisk, siger han.

En af de ting, som de sårede og syge mennesker i Syrien har hårdest brug for, er medicin, mener Jens Lærke.

- Det ville betyde enormt meget for de få læger, der stadig er i live og arbejder i området. Der er kun 30 læger tilbage, og de har stort set ingen medicin, siger han.

Men ifølge Jens Lærke er det ikke sikkert, at det kan lade sig gøre at tage det med ind i krigszonen.

Selv om Ruslands annoncering om krigspause tænder et spinkelt lys forude, skal der ikke meget til, før bomberne regner ned over Aleppo igen, mener talsmanden.

- Det er kun en mand med en pistol, der skal til for at ødelægge denne her aftale og hele operationen, siger han.

Ifølge talsmanden forsøger FN at få parterne til at forlænge pausen yderligere.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx