Af - 14/05-14 13:00; Opdateret: 14/05-14 13:39

Nu bliver mystisk lysfænomen måske opklaretNu bliver mystisk lysfænomen måske opklaret

I knap 35 år har et gådefuldt lysfænomen ramt Hessdalen i Norge. Nu har en italiensk forsker givet sit bud på en naturlig forklaring - men teorien møder kritik.

storybild

Det mystiske lys kommer ikke fra en menneskeskabt lyskilde. (Billede: Project Hessdalen (http://www.hessdalen.org))

Siden starten af 1980'erne har indbyggere i norske Hessdalen nær Trondheim set uforklarlige ting på himlen. Vidner beskriver, at de har set store lyskugler i luften og lys, der 'danser rundt i dalen'.

Frekvensen af fænomenet er siden 80'erne dalet fra op til 20 ugentlige tilfælde til 20 årlige observationer - og hidtil har ingen kunnet fastslå, hvor det mystiske lys kommer fra.

Landsby ramt af mystisk søvnsyndrom
Landsby ramt af mystisk søvnsyndrom

Nu mener en forsker dog at have opklaret Hessdals-fænomenet. Og modsat eksisterende og opsigtsvækkende forklaringer, der blandt andet involverede UFO'er, peger meget nu på, at der er en naturlig forklaring på lysene.

I det seneste nummer af bladet New Scientist skriver den italienske ingeniør Jader Monari, at hele Hessdalen fungerer som et stort bilbatteri. Det skriver VG.

Ifølge Monaris forklaring virker dalens to sider som henholdsvis en plus- og en minusplade, og elven Hesja, der skærer gennem dalen, virker som batteriets elektrolyt – altså den syre, der får batteriet til at fungere.

Derfor så du dobbelte regnbuer i dag
Derfor så du dobbelte regnbuer i dag

Teorien bakkes op af geologiske prøver af jorden i dalens to sider. Vestsiden indeholder mineraler med zink og jern, mens østsiden indeholder kobber. Og da kobber er mere strømførende end jern og zink, kan der let være hold i teorien, skriver VG.

Den norske fysiker Bjørn Samset er dog ikke enig i den videnskabelige artikel.

- Jeg tror ikke på, at fænomenet har noget at gøre med et batteri. Afstanden er for stor, siger han til VG og understreger, at forskningen om lysene i Hessdalen ikke har været god nok:

- Problemet er, at de går for hurtigt frem. Det virker lidt desperat. Jeg bliver deprimeret af forskning, som er så svagt underbygget. Efter min mening burde artiklen ikke have været bragt i New Scientist.

Mystisk lys opfanget på Mars: Er der liv derude?
Mystisk lys opfanget på Mars: Er der liv derude?

Men måske bliver der belæg for batteriteorien i løbet af efteråret. I hvert fald drager Jader Monari i løbet af sommeren til Hessdalen for at foretage prøver, der kan underbygge indlægget i New Scientist.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen indrømmer brug af...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Lagde du mærke til det?...
bt.dk
Tre mænd stukket ned i butikscenter:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx