27/09-13 09:56

Mindst 50 dræbt - demonstrerede mod nedskæringerMindst 50 dræbt - demonstrerede mod nedskæringer

Sociale uroligheder tager til i Sudan, hvor demonstranter er blevet dræbt af skud i hovedet.

storybild

(Billede: Polfoto)

Menneskerettighedsgrupper siger, at myndighederne i Sudan har dræbt fredelige demonstranter, der protesterede mod økonomiske nedskæringer. Mindst 50 mennesker skal være blevet dræbt under de værste sociale uroligheder i landet siden 1989.

Aktivister opfordrer til, at protesterne skal fortsætte, og de opfordrer sikkerhedsstyrkerne til at tage parti for befolkningen.

Det er det Afrikanske Center for Studier af Retfærdighed og Fred samt Amnesty International, der siger, at omkring 50 mennesker blev dræbt af skud i hovedet eller i brystet tirsdag og onsdag.

- Lokale aktivister siger, at antallet er langt højere. De siger, at det er over 100, hedder det i erklæringer fra de to grupper, som også udtrykker "dyb bekymring" for, hvordan myndighederne behandler hundredvis af tilbageholdte.

- Vi opfordrer indtrængende myndighederne til at sikre, at de tilbageholdte beskyttes mod tortur og mishandling, siger Lucy Freeman, som vicedirektør for Afrika i Amnesty, og fortsætter:

- At skyde for at dræbe er en grov krænkelse af menneskerettighederne. Sudan må øjeblikkelig bringe denne voldelige undertykkelse til ophør.

Urolighederne, som begyndte efter regeringens beslutning om at fjerne statstilskud på brændstof, er de værste i det afrikanske land, siden præsident Omar al-Bashir kom til magten i 1989.

Demonstrationer brød torsdag ud i den sydlige del af hovedstaden Khartoum, hvor 3000 mennesker marcherede i hovedgaden og kastede sten efter biler. Politiet skød med tåregas og gummikugler ifølge vidner i forstaden Inqaz.

De seneste dage er demonstrationer med krav om, at "styret skal gå af", brudt ud flere steder i Sudan.

To af demonstranternes slagsange - "frihed, frihed" og "folket kræver, at styret skal gå af" - har været hørt mange gange de seneste to år under det arabiske forår.

/ritzau/AFP


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ståle frygter Europa-nedsmeltning:...
bt.dk
Gymnasieelever hærgede i offentlig...
bt.dk
Inga flyttede fra Danmark for 40 år...
bt.dk
Brøndby-boss kommer med overraskende...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx