31/10-17 12:03

Rapport: Fake news-begrebet er misvisendeRapport: Fake news-begrebet er misvisende

Firmaer og lande bør kæmpe mod misinformation, siger forsker bag rapport fra Europarådet.

storybild

Strasbourg. Politikere, uddannelser og andre aktører bør arbejde sammen for at stoppe den misinformation, der er kendt som falske nyheder.

Det vurderer Claire Wardle, der er forsker ved Shorenstein Centeret for medier, politik og offentlig politik på Harvard University.

Hun er medforfatter til en rapport om håndtering af misinformation, som Europarådet offentliggør tirsdag.

Og en ting er sikkert, vurderer hun. Ansvaret er fælles.

- Dette problem begyndte ikke, den dag Donald Trump (USA's præsident, red.) blev valgt. Men det var her, at mange begyndte at tænke på det.

- Det er knap et år siden, og der har er ikke været nogen særlige ændringer eller initiativer, der har skabt forandring, siger hun.

Rapporten indeholder 34 anbefalinger til relevante aktører som IT-virksomheder og uddannelsesministerier. Kun ved at stå sammen kan de håndtere problemet, mener Wardle.

IT-virksomheder bør oprette et uafhængigt internationalt råd. Lande bør støtte offentlige nyhedsmedier og kræve åbenhed omkring annoncer på medier som Facebook.

Desuden bør befolkningen undervises i at forstå de teknikker, der bliver brugt til at sprede informationen, lyder det blandt anbefalingerne.

Men for at forstå de informationer, der kan have skadende effekt, er det vigtigt at sortere dem, fremgår det.

Derfor har forskerne fravalgt begrebet "fake news", da de mener, at det bliver brugt af politikere til at stemple nyheder, de ikke bryder sig om.

- Vi bliver nødt til at tage magten tilbage over begrebet "fake news", og vi bliver nødt til at stoppe med at bruge det, siger Wardle.

I stedet arbejder rapporten ud fra tre typer af information. De betegnes som "mis-information", "dis-information" og "mal-information".

Det dækker over ubevidst forkerte oplysninger, bevidst deling af falske oplysninger og private oplysninger, der bliver offentliggjort i et forsøg på at skade.

Europarådet holder øje med demokratiet, menneskerettighederne og retsstatens tilstand i sine 47 medlemslande. Det har ikke noget med EU at gøre.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt regnskab: Så meget tjener Danske...
bt.dk
Brøndby-spillerne fik fri: Zorniger...
bt.dk
Stjernen fortæller om rædselsaften:...
bt.dk
DMIs meteorolog har en nedslående...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx