Af 20minuten/jcg - 14/12-15 17:34

Få forklaringen: Manden, der nægtede at heile til HitlerFå forklaringen: Manden, der nægtede at heile til Hitler

Han var en nazist, men da partiet stillede sig mellem August Landmesser og hans kærlighed, sagde han følgeskabet til Hitler op - med tragiske følger.

Bildstrecke im Grossformat »

Det er et stærkt billede.

En stor forsamling mennesker rækker højre arm op og heiler. Kun én person holder armene nede og over kors. Denne mand var August Landmesser, en mand hvis liv og kærlighed blev ødelagt af det menneskeforagtende nazi-regime.

Billedet blev taget den 13. juni 1936 i skibsværftet Werft Blohm + Voss i Hamborg. Anledningen var søsætningen af skoleskibet ”Horst Wessel”, hvor Hitlers stedfortræder Rudolf Hess var tilstede. Men hvad var der sket, så den dengang loyale nazi, August Landmesser, nægtede at heile til 'føreren'.

Forbudt kærlighed
Rudolf meldte sig ind i NSDAP i 1931, fordi han håbede, at han havde større chancer for at få et arbejde, hvis han var medlem af det fremadstræbende Hitler-parti. Men to år senere lærte han sin store kærlighed at kende, hvilket havde én komplikation – Irma Eckler var jøde. Og naziernes racerenhedsprincip tillod ingen forbindelse mellem jøder og ikke-jøder.

1935 friede August til sin gravide kone. Men da partiet fik nys af, at Irma var jøde, smed de August ud af partiet og nægtede dem på baggrund af den kommende Nürnberger-racelov at blive gift. Loven, der trad i kraft september 1935, forbød jøder og ikke-jøder at blive gift samt at have samleje.

Hitler-malerier solgt for tre millioner kroner
Hitler-malerier solgt for tre millioner kroner

GALLERI: Svensk politi fandt lejlighed fyldt med nazi-symboler
GALLERI: Svensk politi fandt lejlighed fyldt med nazi-symboler

Had mod nazisterne
Derfor blev deres datter Ingrid født uden for ægteskabet i 1935. Det er ikke noget under, at August i forsommeren 1936 nægtede at heile. Men det krævede stadig utrolig meget mod at vise sin modstand overfor regimet i offentligheden. I sin afvisende holdning kan man ane, hvilket bundløst had, Augusts må have følt over for nazisterne på dette tidspunkt.

I 1937 prøvede August at flygte til Danmark, men blev pågrebet ved grænsen og anholdt med anklagen af raceskænding. Han blev løsladt en måned senere, men da han nægtede at forlade sin kone, blev parret igen anholdt i 1938.

August blev dømt til 2 år i en fangelejr, mens Gestapo deporterede Irma til koncentrationslejren i Ravensbrück. I 1942 blev hun højst sandsynlig slået ihjel i henrettelsesafdelingen i Bernburg. Deres børn, Ingrid og Irene, der var deres andet barn, som blev født i august 1937, blev adskilt fra hinanden og kom under formynderskab.

August blev løsladt fra fangelejren i 1941 og blev tvunget i hæren. I 1944 skulle han være faldet i nærheden af Ston i Kroatien. Augusts historie blev for første gang nedskrevet i 1996 af sin datter, Irene.

Mogens Camre dømmes for racisme
Mogens Camre dømmes for racisme

Mogens Camres Twitter-profil lukket efter racistisk tweet
Mogens Camres Twitter-profil lukket efter racistisk tweet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx