14/11-15 10:29; Opdateret: 14/11-15 10:40

Rockfans flygtede over lig: De skød os som fugleRockfans flygtede over lig: De skød os som fugle

- Terroristerne var meget rolige, meget målrettede, siger vidne efter koncertmassakre i Paris.

Vi skal advare om stærke billeder. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

En gruppe væbnede mænd med bombebælter om maven virkede både rolige og afklarede, da de fredag aften trængte ind til en rockkoncert i Paris.

Det fortæller flere af de overlevende koncertgængere, der overværede cirka 80 andre blive likvideret, inden flere af bombemændene sprængte sig selv i luften.

- De stoppede ikke med at skyde. Der var blod overalt, lig overalt. Vi hørte skrig. Alle forsøgte at flygte, siger radioværten Pierre Janaszak, der sad på en balkon, da han pludselig hørte skud.

- Først troede vi, at det var en del af showet, men hurtigt forstod vi, hvad der skete, siger han til det franske nyhedsbureau AFP.

Sammen med nogle venner gemte han sig på et toilet.

- Vi kunne tydeligt høre pistolmændene tale til gidslerne. Jeg hørte dem sige, at "det er Hollandes (den franske præsident, red.) skyld. Han skulle ikke have grebet ind i Syrien". De talte også om Irak, fortæller radioværten.

En anden journalist beskriver "10 forfærdelige minutter", da de sortklædte pistolmænd åbnede ild uden at fortrække en mine.

- Det var et blodbad, siger Julien Pearce, der arbejder på radiokanalen Europe 1, til CNN.

– De rørte sig ikke. De stod bare der i den bageste del af koncertsalen og skød på os, som om vi var fugle. Vi hørte så mange skud, og terroristerne var meget rolige, meget målrettede, siger journalisten.

Han fortæller, hvordan koncertgængerne begyndte at flygte.

- Folk trådte på ligene på gulvet og forsøgte at finde udgangene. Jeg fandt en udgang, da terroristerne ladede deres geværer, siger Pearce.

Inden da nåede han at se en af gerningsmændene i øjnene. Vidnet skønner, at han var mellem 20 og 25 år.

Ingen har lørdag formiddag taget skylden for angrebene i den franske hovedstad. Men på sociale medier hylder Islamisk Stat dem under hashtagget "Paris i flammer".

I alt er otte gerningsmænd døde. Af dem menes fire personer at stå bag attentatet ved koncertsalen Bataclan. Tre af dem sprængte sig selv i luften, mens den fjerde blev dræbt af politiet.

Gidseltagerne i Bataclan dræbte cirka 80 personer, mens flere end 40 blev dræbt andre steder i Paris. Dødstallet ventes at stige.

Her er et overblik over forløbet

* Fredag eftermiddag: Det tyske fodboldlandshold og andre gæster bliver evakueret fra et hotel, efter at der er indtelefoneret en bombetrussel mod hotellet. Ingen personer kommer til skade.

* Cirka klokken 21: Første foruroligende melding indløber om angreb mod bar og cambodjansk restaurant i det 10. og 11. arrondissement. 14 mennesker meldes dræbt af skud ved Le Petit Cambodge, mens mindst 19 mennesker bliver ramt af dræbende skud foran La Belle Equipe Bar.

* Cirka 50 minutter senere: Eksplosioner lige uden for Stade de France, hvor Frankrig spiller venskabskamp mod Tyskland. Mindst fire mennesker bliver dræbt eller såret.

* Frankrigs præsident, François Hollande, overværer kampen. Han bliver eskorteret bort fra stadion.

* Samtidig kommer der meldinger om skyderier og gidseltagning ved Bataclan, et koncertsted, hvor et amerikansk rockband er i gang med at spille for en fyldt sal med omkring 1500 mennesker. Mindst 112 bliver dræbt og mange tages som gidsler.

* Cirka 23.30: Radio Europe 1 rapporterer om nyt skyderi i nærheden af det kendte indkøbssted Les Halles.

* Frankrigs regering samles til krisemøde.

* Hollande erklærer landet i undtagelsestilstand. Alle grænser bliver lukket.

* Alle borgere i byen opfordres til at holde sig indendørs.

* Cirka 23.45: François Hollande taler om "flere dusin dræbte". Politiaktion er undervejs.

* Cirka 01.00: Politiet oplyser, at gidseltagningen i Bataclan er slut. Fire formodede gerningsmænd bliver enten dræbt af politiet under aktionen eller begik selvmord ved at udløse sprængladninger.

* Tidligt lørdag morgen: Statsanklagerens kontor i Paris bekræfter, at otte gerningsmænd er dræbt. Det kan ikke udelukkes, at der "stadig er terrorister på fri fod", siger en talskvinde.

Kilder: AFP, Reuters, dpa, BBC, The Guardian, CNN


LÆS OGSÅ: Overblik: Terror rammer Paris

LÆS OGSÅ: Dramatisk video: Mand ramt af skud ved restaurant

LÆS OGSÅ: Københavns Lufthavn: Ingen aflysninger – vi flyver efter planen

LÆS OGSÅ: Islamisk Trossamfund forudser moskeafbrændinger i Frankrig

LÆS OGSÅ: Løkke: Det er en mørk dag i Europa

LÆS OGSÅ: FOTO: Verden sørger efter angreb i Paris

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Betjent skulle fortælle mand, at hans...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
Bendtners mange svar: Om VM-pladsen,...
bt.dk
Samuelsen ser ingen anledning til at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx