Af Ritzau - 02/05-16 09:27

Tropisk øparadis er havnet i økonomisk skærsildTropisk øparadis er havnet i økonomisk skærsild

Den økonomiske krise i Puerto Rico er nu så dyb, at øen ikke magter at afdrage på sin milliardstore gæld.

storybild

Puerto Ricos guvernør, Alejandro Garcia Padilla, kalder beslutningen om betalingsudsættelsen for "smertefuld". (Billede: Reuters/Ana Martinez)

Puerto Ricos økonomiske trængsler er nu så massive, at den caribiske ø er ude af stand til at betale et gældsafdrag på 422 millioner dollar, der forfalder mandag.

Det oplyser guvernør Alejandro Garcia Padilla søndag i en tale til de cirka 3,5 millioner indbyggere i Puerto Rico, der er et selvstændigt territorium underlagt USA.

Beslutningen, som guvernøren betegner som "smertefuld", vil ifølge nyhedsbureauet Reuters med stor sikkerhed blive mødt med modstand fra kreditorerne og kan udløse omkostningstunge retssager, der vil forværre den økonomiske krise.

Beløbet, der skulle falde mandag, er et afdrag på Puerto Ricos gæld på i alt 70 milliarder dollar.

Kongressen i Washington har i flere måneder forgæves forsøgt at finde en løsning på Puerto Ricos økonomiske kattepine.

Men både blandt demokrater og republikanere er der modstandere af et forslag om at tillade Puerto Rico at omlægge sin gæld. En løsning som vil koste for eksempel indehavere af statsobligationer udstedt af Puerto Rico dyrt.

- Hvis Kongressen mislykkes med at blåstemple en måde at restrukturere vores gæld på, så vil de 3,5 millioner amerikanske statsborgere, der lever i Puerto Rico, fortsætte med at lide, siger guvernør Garcia Padilla.

Udsættelsen af mandagens betaling øger presset på Kongressen for at finde en lovmæssig løsning på Puerto Ricos dybe økonomiske krise.

1. juli står Puerto Rico over for nyt et afdrag på 1,9 milliarder dollar.

Næsten halvdelen af befolkningen lever under den officielle fattigdomsgrænse. Samtidig vælger mange at opgive livet på den tropiske ø og emigrerer til det amerikanske fastland.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skaberne bag 'Badehotellet': Derfor...
bt.dk
Overraskende forudsigelse: Hamilton...
bt.dk
Stormy Daniels kæmpede med karrieren:...
bt.dk
Toyota stopper test af selvkørende...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx