Af Marc Nicholas Thygesen - 01/09-15 14:29; Opdateret: 01/09-15 15:00

Washington offentliggør Hillary Clintons e-mailsWashington offentliggør Hillary Clintons e-mails

Hillary Clinton henholder sig til, at ingen af de mails, der var på hendes server, var hemmelige.

storybild

Clinton sendte eller modtog i alt 62.320, da hun var udenrigsminister mellem 2009 og 2013. (Billede: Polfoto/AP/Jim Mone)

Tusindvis af mails fra Hillary Clinton i hendes tid som USA's udenrigsminister er blevet offentliggjort, deriblandt en del som ifølge det amerikanske udenrigsministerium var fortrolige.

Olieboringer i Arktis viser kløft mellem Clinton og Obama
Olieboringer i Arktis viser kløft mellem Clinton og Obama

Clinton siger selv, at hendes private computerserver ikke blev brugt til at modtage eller sende hemmeligt stemplede oplysninger. Oplysningen kan kompromittere Clinton, der fører valgkamp som demokratisk præsidentkandidat.

- Jeg tror, det drejer sig om 150 mails, der er fortrolige, siger udenrigsministeriets talsmand, Mark Toner, til journalister. Han siger, at processen med at reevaluere de tilbageværende mails stadig er i gang.

Hillary Clinton udleverer e-mail-server til FBI
Hillary Clinton udleverer e-mail-server til FBI

63 andre mails er tidligere blevet omklassificeret og har nu betegnelsen fortrolige. Clinton er belastet af at have brugt en privat server snarere end en officiel regeringsserver, da hun var minister.

Hendes kritikere siger, at hun handlede sådan for at undgå at blive politisk bedømt for sin indsats i udenrigsministeriet. Kritikerne siger samtidig, at hun omgikkes letsindigt med den nationale sikkerhed.

Hillary Clinton sendte hemmelige mail fra egen konto
Hillary Clinton sendte hemmelige mail fra egen konto

Det er ikke offentliggjort, hvordan hun kan have bragt den nationale sikkerhed i fare.

Clinton henholder sig til, at ingen af de mails, der var på hendes server, var formelt hemmeligt stemplede endsige markeret som "tophemmelige".

Hvis en undersøgelse viser, at hemmelige efterretningsoplysninger blev udvekslet på en ikke-sikker server eller med personer, som ikke burde have haft adgang til dem, vil det kunne få retslige følger for den tidligere førstedame og eksudenrigsminister og hele hendes stab.

En del af de offentliggjorte mails er banale, mens andre er kryptiske og andre igen giver et indblik i hendes arbejde, men de har ikke ført til afsløringer af kritisable handlinger eller udtalelser.

Det fremgår af de mange mails, at Clintons stab var stærkt interesseret i mediernes dækning af udenrigsministeren og hendes arbejde.

Clinton sendte eller modtog i alt 62.320 mails i de år, hvor hun var udenrigsminister mellem 2009 og 2013.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx