Af Bo Norström Weile - 18/07-15 13:43

Islamisk Stat optrapper kampene med kemiske våbenIslamisk Stat optrapper kampene med kemiske våben

Ekstremistgruppen IS er ifølge flere kilder begyndt at affyre giftige kemisk ladede mortérgranater.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Den militante ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) synes at have fremstillet kemiske våben og i løbet af de seneste uger have anvendt dem mindst tre gange mod kurdiske stillinger i Irak og Syrien, skriver avisen New York Times lørdag.

Kilderne til oplysningerne er efterforskere i felten, kurdiske myndigheder samt vestlige bomberyddere, som har undersøgt hændelserne og sikret sig en af granaterne.

USA vil udvide droneovervågning af IS
USA vil udvide droneovervågning af IS

Efterforskerne siger, at udviklingen, der omfatter giftige industri- og landbrugskemikalier, som bruges i våben, er udtryk for en mulig optrapning af gruppens formåen, selv om det ikke er uden fortilfælde.

Allerede for mere end ti år siden begyndte militante sunnimuslimer i Irak med jævne mellemrum at bruge klor eller gamle granater til kemisk krigsførelse mod amerikanske og irakiske regeringsstyrker.

Kurdiske styrker hævder, at militante med tilknytning til Islamisk Stat, har brugt klorbaserede kemikalier ved mindst ét selvmordsangreb med en lastbil i år.

Men det at affyre mortérgranater med et kemisk indhold over længere afstande er i modsætning til det at sprede giftige kemikalier med mobile eller stationære bomber en ny taktik for gruppen med væsentligt vanskeligere tekniske udfordringer.

Kemiske våben, som fordømmes internationalt og er forbudt i det meste af verden, er ofte mindre dødbringende end konventionel ammunition. Men det er vanskeligt at beskytte sig uden særligt udstyr, og det giver en markant politisk og psykologisk effekt.

IS genindtager vigtig by nord for højborgen Raqqa
IS genindtager vigtig by nord for højborgen Raqqa

Ny IS-video dokumenterer henrettelse af syriske soldater
Ny IS-video dokumenterer henrettelse af syriske soldater

Senest er en kurdisk militærforlægning blevet beskudt med en 120 millimeter kemisk mortergranat, og adskillige kurdiske soldater i nærheden af nedslagsstedet blev syge.

Granaten eksploderede ikke. Den blev uskadeliggjort af den tidligere franske bomberydder Gregory Robin, som nu arbejder for en britisk tænketank, som dokumenterer de våben, der bruges i konflikten.

- Vi vil snart have en nøjagtig sammensætning af kemikalierne i denne granat, men jeg er sikker på, at det er klor, siger Gregory Robin om den kemiske granat.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Christian Stadil om bortvist...
bt.dk
'Notting Hill'-stjerne død: Blev kun...
bt.dk
Dansk popkonge skal være morfar:...
bt.dk
Har kæmpet i timevis: 50 mand har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx