Af Ritzau - 07/07-16 19:25

Kerry frygter for Ukraine-fredsaftalens overlevelseKerry frygter for Ukraine-fredsaftalens overlevelse

I de seneste måneder er volden eskaleret, og Ukraine melder over 90 af sine soldater dræbt siden marts.

storybild

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry (t.v.), sammen med sin ukrainske kollega, Pavlo Klimkin, under et besøg på et marked i Kijev torsdag. (Billede: Reuters/Gleb Garanich)

Hvis ikke begge parter snart retablerer "ægte sikkerhed" i det østlige Ukraine, vil fredsaftalen mellem Rusland og Ukraine falde fra hinanden.

Den advarsel kommer fra den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, som torsdag var på besøg i Ukraine.

Minsk-fredsaftalen er opkaldt efter den hviderussiske hovedstad, hvor aftalen blev indgået i februar sidste år. Den skulle sætte en stopper for kampene i det østlige Ukraine, hvor ukrainske regeringsstyrker kæmpede mod oprørere, der har støtte fra Rusland.

Men ikke alle fjendtligheder er indstillet mellem de to sider. De beskylder gensidigt hinanden for ikke at leve op til betingelserne i fredsaftalen.

I de seneste måneder er volden eskaleret, og det ukrainske militær har meldt over 90 af sine soldater dræbt siden marts.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) melder om daglige overtrædelser af våbenhvilen, blandt andet i Donbass i den østlige del af landet.

- Uden ægte sikkerhed i Donbass og et stop for blodsudgydelserne ved kontaktlinjen, brugen af tunge våben og blokering af OSCE's adgang er Minsk-aftalen dømt til at fejle, sagde Kerry under besøget hos præsident Petro Porosjenko.

Kerry undlod at lægge skylden på den ene side frem for den anden. Men den amerikanske udenrigsminister sagde, at så længe den russiske regering ikke vil efterleve aftalen fuldt ud, vil de vestlige sanktioner fortsat være i kraft.

I alt er flere end 9000 mennesker dræbt i kampe, siden konflikten brød ud.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx