Af Ritzau - 26/06-17 16:48; Opdateret: 26/06-17 18:37

Højesteret genindfører Trumps indrejseforbud med forbeholdHøjesteret genindfører Trumps indrejseforbud med forbehold

Det sidste punktum er ikke sat i sagen om præsident Donald Trumps indrejseforbud mod borgere fra seks lande.

storybild

Højesteret i USA har mandag i stort set givet grønt lys til præsident Donald Trumps indrejseforbud rettet mod borgere fra seks lande i Afrika og Mellemøsten. Parterne i sagen skal høres igen til oktober. (Billede: Reuters/Yuri Gripas)

Efter lang tids modgang ved de amerikanske domstole får præsident Donald Trump omsider lidt medgang.

Højesteret har mandag i grove træk givet grønt lys til præsidentens indrejseforbud rettet mod borgere fra seks lande i Afrika og Mellemøsten.

Det drejer sig om Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen. Oprindeligt var Irak også omfattet, men det land blev fjernet i en ny version af dekretet.

Højesteret har mandag ophævet to lavere retsinstansers suspendering af Trumps dekret.

Det sidste punktum i sagen er ikke sat. Parterne skal høres igen til oktober.

Der er dog et forbehold, slår højesteret fast. Personer, som har et "bona fide-forhold til personer eller organisationer i USA", er ikke omfattet af forbuddet, skriver domstolen.

"Bona fide" kan i ansøgninger om visum betyde, at ansøgeren skal bevise ægtheden af forholdet via foto, breve, certifikater eller andet materiale.

Indrejseforbuddet gælder i 90 dage. Præsidenten sagde i sidste uge, at denne periode tæller 72 timer efter en eventuel suspendering af indrejseforbuddet i højesteret.

Trumps regering har sagt, at forbuddet på 90 dage er nødvendigt, hvis myndighederne skal have tid til at behandle visumansøgninger fra de pågældende lande.

- Dagens enstemmige afgørelse i højesteret er en klar sejr for vor nations sikkerhed, skriver Trump i reaktion på afgørelsen.

Det Hvide Hus bad i begyndelsen af juni højesteret om at genindføre præsidentens forbud.

Som noget af det første efter sin tiltræden underskrev Trump sit dekret om indrejseforbud rettet mod borgere fra syv lande. Fælles for landene er, at befolkningerne er overvejende muslimske.

Men dekretet blev blokeret af en føderal dommer. Det resulterede i, at Trumps folk fjernede Irak fra listen og reviderede forbuddet en smule. Men også den nye version blev suspenderet.

- Som præsident kan jeg ikke tillade folk, som vil gøre os fortræd, adgang til landet. Jeg ønsker mennesker, som elsker USA og landets borgere, og som er hårdtarbejdende og produktive, skriver Trump.

Den amerikanske justitsminister, Jeff Sessions, har sagt, at forbuddet skal beskytte USA mod angreb.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx