Af - 21/04-16 10:14

Tunfisken er ved at uddøTunfisken er ved at uddø

Videnskabelige undersøgelser maler et dunkelt billede af tunfiskens fremtid. Sushi-favorittens bestand er nemlig faldet med mere end 97%.

Bildstrecke im Grossformat »

Et en foreløbig opsummering af en rapport foretaget af Den Internationale Videnskabelige Komité for Tun og Tunlignende arter i det nordlige Stillehav, viser ifølge Time Magazine at den nuværende bestand af almindelig tun er kraftigt reduceret.

Bestanden er vurderet til at ligge på 2,6 procent af den originale 'historiske bestand'. I tidligere estimater har tallet ligget allerede skræmmende lavt på 4,6 procent.

DNA-test afslører massiv snyd med fisk i EU's kantiner
DNA-test afslører massiv snyd med fisk i EU's kantiner

Og selv om der er blevet råbt vagt i gevær, og opfordret til at man reducerer fangsten, så arten kan yngle og øge bestanden, så foregår overfiskeri stadig.

I nogle områder bliver almindelig tun, også kendt som bluefin tun, 'høstet' på nivueaer der er tre gange højere end det niveau, man anser for at være bæredygtigt.

- Situationen ér virkelig så slem som det ser ud, siger Amanda Nickson, direktør i Global Tuna Conservation.

Fangstkvoterne der blev sat efter sidste estimat tillod faktisk nogle lande at hæve fangsten, forklarer direktøren.

- Hvis bestyrerne igen fejler i at agere bevarings-minded ud fra de nye estimater, så er det måske tid til nye tiltag, som eksempelvis et internationalt handelsforbud eller et fuldstændigt fiskeforbud, siger Amanda Nickson.

'Havets ulv' kan være på vej tilbage til Danmark
'Havets ulv' kan være på vej tilbage til Danmark

De uafhængige forskere som står bag rapporten siger, at forbedret data giver dem større tiltro til de seneste estimater end i de tidligere. Rapporten skal gennemses af komitéen i juli måned.

Rapporten vurderer at der i 2014 var et totalt antal af levedygtige tunfisk var under 3,7 milloner. Det næstlaveste tal nogensinde.

Som reproduktionen ser ud lige nu, sammenholdt med forvaltningen af fiskeri i stillehavet, er sandsynligheden for at fiskebestanden kan vokse sig til et sundt niveau igen kun 0,1 procent.

Hvis vi skærer fangsten ned til en femtedel, vil vi kun øge oddsne for at genopbygge bestanden med 3 procent.

Mænd og kvinder er helt uenige om hvad de vil spise til frokost
Mænd og kvinder er helt uenige om hvad de vil spise til frokost

Japanerne spiser omkring 80 procent af alt det almindelige tun, der bliver fanget i hele verden. Og bestanden af alle tre typer 'almindelig tun' (stillehavs-, sydlig-, og atlanterhavstun) er faldet over de seneste femten år, på grund af den store efterspørgsel på den rød-rosa fede fisk.

Flere eksperter mener, at for at tunen skal overleve, så skal vi som minimum have en bestand på 20 procent af det originale 'historiske niveau'.

Den internationale fiskeri-overvågningsenhed der holder øje med fiskeri i størstedelen af Stillehavet var sidste år ude af stand til at nå til enighed omkring hvorvidt der skal indsættes på den kort- eller langsigtede bane.

I Europa har myndighederne indgået en aftale om at der skal implementeres en redningsplan for bluefin tun i det østlige Atlanterhav og Middelhavet.

Tunfiskens bestand vurderes til at have været på sit højeste i 1960.

Fiskerioprør mod Danmark på vej
Fiskerioprør mod Danmark på vej

I 2014 formodedes tunfiskens bestand at rumme cirka 26000 tons. De nyeste tal er dog væsentlig lavere og estimeres nu til at ligge mellem 9000-17000 tons.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx