Af Ritzau - 14/10-16 14:22; Opdateret: 14/10-16 16:27

Merkel forbereder møde med Putin midt i stormagtskriseMerkel forbereder møde med Putin midt i stormagtskrise

Møde om Ukraine planlægges, mens Rusland spiller på krigstromme og truer Vesten med atomkrig.

storybild

Rusland har i de seneste døgn talt om et muligt topmøde 19. oktober i Berlin. Deltagerne skulle ud over Merkel og Putin være den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, og den franske præsident, François Hollande. (Billede: Scanpix/John Macdougall)

Der er endnu ikke aftalt et møde mellem Rusland, Tyskland og Frankrig om konflikten i det østlige Ukraine. Men det er undervejs.

Det bekræfter både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den russiske regering.

Der blev sat gang i spekulationerne, da den tyske regerings talsmand tidligere fredag sagde, at Merkel er klar til at mødes med præsident Vladimir Putin i Berlin. Det kommenterede Merkel selv nogle timer senere.

- Vi er stadig åbne over for det. Men der er endnu ikke taget nogen beslutning, siger hun ifølge Reuters.

Samme melding kom fra talsmanden i Kreml, Dmitrij Peskov.

- Vi afventer nogen klarhed i løbet af de kommende dage om, hvorvidt det skal finde sted 19. oktober eller senere, siger han.

Deltagerne skulle ud over Merkel og Putin være den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, og Frankrigs præsident, François Hollande.

Putin meddelte tidligere på ugen, at han ikke som planlagt kommer til Paris i næste uge for at drøfte situationen i Syrien.

Forholdet mellem Frankrig og Rusland er forværret. Det er sket, efter at Rusland har afvist et fransk resolutionsforslag om Syrien i FN's Sikkerhedsråd.

Generelt er forholdet mellem den vestlige forsvarsalliance og Rusland på det laveste punkt siden afslutningen af Den Kolde Krig.

Rusland har ifølge USA begået store krigsforbrydelser ved at sønderbombe civilbefolkningen i Aleppo.

Senest har Rusland opstillet SS-300 luftværnsraketter i Syrien, der kan nedskyde amerikanske fly.

Rusland har i samme omgang opsagt en nedrustningsaftale om destruktion af plutonium, som indgår i atomvåben. En af det russiske regimes førende propagandister Dmitrij Kiseljov truer på tv Nato med atomkrig.

Rusland afviste for nylig kategorisk en international rapport om nedskydningen af et malaysisk passagerfly i 2014 over det østlige Ukraine. Det blev ramt af et russisk missil. 298 mennesker omkom.

Putin har stillet som krav for at normalisere forholdet til Vesten, at USA trækker sine soldater i Østeuropa hjem. Derudover er kravet, at de vestlige lande dropper alle deres sanktioner mod Rusland.

Sanktionerne blev indført i 2014 for at straffe Rusland for dets militære støtte til de prorussiske oprørere i Ukraine.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx