Af - 20/03-14 20:41

Norsk hygiejnechok: Fitnesscentre er de rene bakteriebomberNorsk hygiejnechok: Fitnesscentre er de rene bakteriebomber

144 prøver afslører den beskidte sandhed om rengøringen i norske fitnesscentre.

storybild

(Billede: Polfoto/Peter Hove Olesen)

Tager du i træningscentret for at holde dig i form? Du kan risikere at få noget helt andet med hjem, for en undersøgelse af norske fitnesscentre viser, at rengøringen halter. Det afslører TV2 Norge i programmet 'TV2 hjelper deg'.

- Åh gud, det er helt vildt. Jeg kan mærke, jeg får tårer i øjnene. Det er virkelig ulækkert, siger rengøringsekspert og rådgiver Lena Furuberg, der arbejder ved Teknologisk Institutt, om resultaterne.

TV-stationen skaffede et avanceret måleapparat og lavede bakterieanalyser i et laboratorium. I alt besøgte de tre forskellige fitnesskæder på tre forskellige tidspunkter af dagen. I de ni centre målte de i alt 90 overflader og lavede 54 bakterieanalyser. Og resultatet var mildt sagt ubehagelige.

Fitnesscentre snyder nøgne kunder med falske kameraer
Fitnesscentre snyder nøgne kunder med falske kameraer

Ren bakteriebombe: 765 gange for mange bakterier
Ved hjælp af et ATP-apparat målte de, hvor ren eller beskidt en overflade var. Den fortæller, hvor mange mikroorganismer, der er på overfladen. Målingerne bør være under 1000, ellers kan det være sundhedsskadeligt, forklarer Furuberg.

I dameomklædningsrummet i SATS viste gulvet ved bruserne et chokerende resultatet på 765.586 – hele 765 gange så beskidt, som det højst burde være.

- Og shit! Så højt et tal, har jeg faktisk ALDRIG set. Jeg er tom for ord, det burde ikke være muligt overhovedet at komme i nærheden af. Det får en til at overveje, hvad der er på gulvet. Man er fristet til at tro, at folk bruger brusebadet til andet end at vaske sig, for eksempel til at gå på toilettet, siger Furuberg.

Til sammenligning havde toiletterne på McDonalds i Oslo en værdi på 1350.

Manglende hygiejne: Derfor er du (endnu) ikke blevet syg
Manglende hygiejne: Derfor er du (endnu) ikke blevet syg

Bakterierne kan gør dig syg
De 54 bakterieprøver viste, at alle centre havde bakterier, der kan gøre dig syg. Bakterieeksperter havde på forhånd frygtet, at de ville finde gule stafylokokker – og det fandt de da også på to af centrene.

- Gule stafylokokker er den mest normale bakterie, som forårsager betændelse i huden. Man kan få sårinfektioner og indgroede tånegle, som er betændte. Af og til kan den gå ind i kroppen, det er sjældent, men den kan gøre det, og så kan den forårsage betændelse indvendigt, forklarer overlæge Egil Lingaas.

Der blev også fundet tarmbakterier på løbebånd og spinningscykler. Fitnesskæderne SATS, ELIXIA og Staminia forklarer, at de tager hygiejnen alvorligt. Derfor beklager de det dårlige testresultat. De kalder det 'skuffende', og Stamina har allerede opsagt et af de tilknyttede rengøringsfirmaer.

Hygiejnen halter: Så klamt er tag-selv-brødet
Hygiejnen halter: Så klamt er tag-selv-brødet

Spist af kødædende bakterie på 28 timer
Spist af kødædende bakterie på 28 timer

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx