Af Claus Bøge Jensen - 06/08-14 22:15

Selfie-elskende abe skaber slagsmål i rettenSelfie-elskende abe skaber slagsmål i retten

Organisationen bag den online encyklopædi nægter at slette billeder, der er blevet taget af en abe med hans stjålne kamera. Aben har ejerskab over sine selfies.

storybild

Den berømte macaque-abe, der har taget selfies.

Hvem har rettighederne til et billede, hvis det er blevet taget af et dyr?

Det vil den britiske naturfotograf David Slater nu finde ud af, da han føler sig misbrugt af Wikimedia, der står bag Wikipedia, skriver The Telegraph.

Wikipedia mener nemlig, at ejerskabet til et billede tilfalder den, der trykker på knappen for at tage et billede – også, hvis det er et dyr, der trykker på udløseren.

Dusør udloves: 100.000 for at finde egernsparker
Dusør udloves: 100.000 for at finde egernsparker

Fotografen mener tilgengæld, at han har rettighederne til billederne. Derfor bør han få penge hver gang, at billederne bliver brugt – ligesom han plejer at gøre. Men lige nu kan de frit hentes hos Wikimedia.

- Hvis aben tog det, har den ophavsretten og ikke mig. Det er deres grundlæggende argument. Hvad de ikke indser er, at det skal en domstol afgøre, siger David Slater.

Glem underbukserne: Nu sælger Ronaldo skør gadget
Glem underbukserne: Nu sælger Ronaldo skør gadget

Billederne, som hele sagen drejer sig om, stammer tilbage fra 2011, da David Slater var i Indonesien for at tage billeder af macaque-aben. Her fik en af aberne stor interesse for hans udstyr og valgte at stjæle et kamera.

Undervejs fandt aben ud at trykke på udløseren, hvilket resulterede i over 100 selfies. Mange af dem var ubrugelige, mens andre var fantastiske og siden er gået jorden rundt og gjort fotografen berømt.

Vildt! Alt ændrer sig for hjemløs tigger, da han tager jakkesæt på
Vildt! Alt ændrer sig for hjemløs tigger, da han tager jakkesæt på

Men efter at have vist hele verdenen de vidunderlige fotografier, så har man hos Wikimedia vurderet, at det er aben, der har rettighederne til billederne.

Derfor vil det komme til at koste David Slater i omegnen af 100.000 kroner, hvis det ender med, at han går rettens vej. Ej forglemme de mange penge, som han ville få hver gang, hvor billedet blev brugt af medier rundt omkring i verdenen.

Grinende mænd tvinger fisk til at ryge cigaret
Grinende mænd tvinger fisk til at ryge cigaret

- Den tur kostede mig 2.000 pund (19.000 danske kroner, red.) for det abe-skud. For ikke at nævne de 5.000 pund (47.000 danske kroner, red.) for det udstyr, jeg bar, forsikringen og computerting, som jeg brugte til at behandle billederne. Fotografering er et dyrt erhverv. De tager mit levebrød væk, siger David Slater og fortsætter:

- For hver 100.000 af billeder, jeg tager, tjener et billede penge og holder mig i gang. Og det var en disse billeder. Det var ligesom et års arbejde.

Denne bulldog-hvalp gør sit aller bedste for at komme op at stå
Denne bulldog-hvalp gør sit aller bedste for at komme op at stå

Om aben, der har taget billederne, er eller bliver hørt i sagen, det melder historien intet om.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt klubskifte på vej? Superbomber...
bt.dk
Real Madrid-stjerner i...
bt.dk
Tidligere dobbeltagent fundet hængt i...
bt.dk
DMI advarer om voldsomt vejr - sne på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx