Af Mads Brandsen - 01/11-17 09:31

Frank bønfalder politikerne: Mit liv ER værd at leve!Frank bønfalder politikerne: Mit liv ER værd at leve!

Flere steder i verden har man via scanninger nærmest elimineret, at nyfødte fødes med kromosomfejlen Downs syndrom.

Rørende øjeblik: Frank med Downs syndrom bønfalder amerikanske politikere: 'Mit liv er værd at leve'

Det har amerikanske Frank Stephens bemærket.

Han har selv Downs syndrom, og er derudover fortaler for andre, der lever med den genetiske fejl, så da han onsdag fik foretræde for sundhedskomitéen i den amerikanske kongres, gik han i rette med dem, der mener, at mødre bør få en abort, hvis fostret har Downs syndrom.

Det gælder blandt andet i Danmark, der er et af de lande, hvor kvinder får flest aborter som følge af, at deres børn ifølge en nakkefoldsscanning vil få Downs syndrom. Hele 98 procent fik en abort på den baggrund i 2014, og året efter, som er det seneste år, der er tal for, kom der blot 31 Downs-børn til verden herhjemme. På Island nærmer abortprocenten sig også 100.

»Hvad end I lærer i dag, så husk dette: Jeg er en mand med Downs syndrom, og mit liv er værd at leve«, fortalte han medlemmerne af sundhedskomitéen, der brød ud i klapsalver.

»Jeg forstår så udmærket, at de mennesker, der presser på for denne 'endelige løsning' siger, at folk som mig ikke burde eksistere. Den opfattelse er forudindtaget og bygger på en forældet opfattelse af livet med Downs syndrom«, fastslog Frank Stephens.

Han fortalte politikerne om nogle af hans præstationer gennem tilværelse: Han har været lektor på et universitet, har været med i en prisvindende film samt en Emmy-vindende tv-serie, ligesom han har talt foran tusinder af unge om inklusion.

Der blev også plads til en joke om at besøge den amerikanske præsidents embedsbolig, Det Hvide Hus.

»Jeg har været der to gange, og jeg hoppede ikke over hegnet nogen af gangene,« sagde han til komitéens latter.

»Helt seriøst, så synes jeg ikke, jeg behøver at retfærdiggøre min eksistens. Er der virkelig ingen plads for os i verden,« spurgte han.

Downs syndrom skyldes en fejl på kromosom nummer 21, som betyder, at personer med Downs syndrom har 47 kromosomer, mens andre har 46.

Sandsynligheden for at føde et barn med Downs syndrom stiger i takt med moderens alder.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

45-årig mand død i brand - var alene...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Superliga-direktør inden gyserkampe:...
bt.dk
Tori lever som voksen-baby: Har endda...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx