Af Berit Hartung - 12/11-17 20:59

Melania Trump vækker opsigt med absurde indkøbMelania Trump vækker opsigt med absurde indkøb

'Det er uden sidestykke i historien'

Melania donates inaugural ball gown

Melania Trump skaber historie som førstedame. Hun har en fortid som letpåklædt model. Hun er den første 'first lady' siden 1829, som ikke er født i USA, og hun er blevet voldsomt kritiseret for at være 'usynlig.' Men ikke nok med det: Hendes forbrug af tøj, sko og anden luksus er også uden sidestykke i amerikansk historie.

Kritikkerne har været hårde ved USAs nye førstedame, siden hun en kold og våd januardag i år holdt Biblen frem for sin mand, så han kunne sværge den præsidentielle ed og indtage det ovale kontor i Det Hvide Hus.

Det er 20 år siden, hun for første gang mødte byggematadoren Donald Trump på The Kit Kat Club under modeugen i New York, og hendes skæbne blev beseglet. Rigmanden blev straks betaget af den smukke 28-årig slovenske model. De to blev gift i 2005, og i disse dage er det et år siden, Melania Trump 'vandt' posten som amerikanernes førstedame.

Men trods et liv på første klasse i luksus og økonomisk overflod, har jobbet som præsidentens kone ikke været en dans på roser for den nu 47-årige Melania.

Det begyndte skidt allerede under valgkampen, hvor hun blev til grin, da hun holdt en støttetale for sin mand, som var kopieret fra Michelle Obama.

Efter valgsejren fik hun hug for at blive i luksuslejligheden i Trump Tower i New York med sønnen Barron i stedet for straks at flytte ind med sin mand i Det Hvide Hus.

Hun er blevet kaldt en 'trofæ-kone', usynlig og hendes kropssprog er gentagende gange blevet underkastet grundige analyser, når hendes ansigtsudtryk, håndtegn eller tilsynelandende manglende ømhed over for præsidenten angiveligt har antydet, at hun enten er bange for eller væmmes ved sin mand.

Her går det galt igen: Hvad sker der mellem Melania og Donald Trump?

Da hun skulle vælge den mærkesag, hun vil ofre særlig opmærksomhed på som førstedame, sprang det mange i øjnene, at hun valgte kampen mod internet-mobning. At hun, som er gift med verdens mægtigste mand, en twitter-konge, som er en sand mester i at svine andre til på de sociale medier, valgte netop dét emne, blev betragtet som hyklerisk, dobbeltmoralsk og naivt.

Senest faldt det mange for brystet, at hun troppede op i et par dyre stiletter, da hun og Donald Trump i slutningen af august besøgte de orkanramte områder i Texas.

Alligevel viste en undersøgelse fra CNN i september, at Melania ikke bare er mere populær end sin mand - hvilket måske ikke er så svært, eftersom han er den mindst populære præsident i 70 år. Hun er også det medlem af Trump-familien, som amerikanerne synes bedst om.

Selv har Melania udtalt, at hendes forbillede som førstedame er den legendariske Jackie Kennedy, og noget kunne tyde på, at hun satser på at blive lige så stort et stilikon, som Kennedys førstedame var. I hvert fald er hendes valg af tøj- og skomærker så ekstravagante, at priserne på hendes kjoler, jakker og tasker langt overstiger, hvad en almindelig amerikask kvinde kan drømme om at have hængende i sit klædeskab.

Men ifølge eksperter, som den norske avis Dagbladet har talt med, at det ikke et problem 'overthere.' Amerikanerne vil nemlig gerne have et glamourøst præsidentpar, som er lidt som en kongefamilie.

Alligevel er hun flere gange blevet kritiseret for at klæde sig for dyrt, når hun skal tale om børn og fattiges rettigheder. Da hun talte om bekæmpelse af fattige børn i FN, bar hun ifølge BBC en kone, som kostede omkring 25.000 kroner.

Under et besøg i Italien i foråret var hun klædt i en smart jakke fra Dolce & Gabbana, som ifølge Business Insider havde haft et prismærke til langt over 430.000 kroner.

»Amerikanerne forventer nok, at deres førstedamer omgiver sig med en høj grad af glamour. Jackie Kennedy blev et modeikon, som kone til en demokratisk præsident,« siger skribent og politisk kommentator Eirik Bergesen til den norske avis Dagbladet og fortsætter:

»Samtidig er Melanias forbrug uden sidestykke i præsidenthistorien. Hun brugte for eksempel en million kroner på sin Dior-brudekjole. Samtidig ligger dette paradoks til familien. Trump selv er anti-elitens kandidat, som byggede sin formue på guldbelagte bygninger med sit eget navn på.«

Da præsidentparret tidligere i år besøgte Israel, gik en video af, hvor Melania tilsyneladende nægter at tage sin mand i hånden, amok på de sociale medier. Det startede også hashtaggene 'Save Melania' og 'Free Melania.'

»Melania fremstår som præsidentens glamourøse trofækone, som følger ham rundt uden at gøre meget væsen af sig,« siger den norkse USA-ekspert Hilmar Langhelle Mjelde til Dagbladet.

Flere steder er kommentatorer dog begyndt at bemærke, at Melania Trump lige så stille er ved at træde ud af sin mands og sin forgænger Michelle Obamas skygge. De kommende tre år vil derfor vise amerikanerne og alle os andre, om den norske ekspert nu også har ret.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Kickstart foråret med sund mad: Lene...
bt.dk
Kim Walls forældre fortæller BT om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx