Af - 08/09-14 22:36; Opdateret: 08/09-14 22:48

88-årig spanier kan blive dronning af Skotland88-årig spanier kan blive dronning af Skotland

Skotland kan løsrive sig fra Storbritannien ved et kommende valg. I så fald kan landet få en ny regent i form af en 88-årig spansk hertuginde.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvis skotterne vælger at løsrive sig fra Storbritannien ved et kommende valg, hvilket en dugfrisk meningsmåling tyder på, de gør, kan det betyde, at den engelske Dronning Elizabeth ikke længere er regent i højlandet.

Dronningen tabte tråden: Undskyld!
Dronningen tabte tråden: Undskyld!

I så fald er den 88-årige hertuginde af Alba med det mundrette navn Doña María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva en af de mest sandsynlige kandidater til at sætte sig på tronen. Det skrev det britiske medie Express tidligere på året.

Spanieren, der i daglig tale blot kendes som Cayetana Fitz-James Stuart, er nemlig en del af Stuart-slægten, der i flere århundrede regerede i Skotland og Storbritannien. Den første Stuart-monark var Robert II, der kom til magten i 1371, og den sidste var Dronning Anne, der døde barnløs i 1714.

Her er Europas yngste konge
Her er Europas yngste konge

Herefter gik tronen videre til Huset Hanover, mens Stuart-slægten levede videre i udlandet. I dag er det Huset Windsor, som den britiske kongefamilie er en del af, der sidder på magten. Men ifølge Peter Oborne, en anerkendt kommentator fra The Telegraph, er det ikke sikkert, at de får lov til at regere i Skotland efter den eventuelle løsrivelse.

- Vil Dronningen få lov til at blive som skotsk monark? Jeg er ikke i tvivl om, at dronningen selv kraftigt ville foretrække dette. Men det er ikke blot hendes beslutning. Hun er forfatningsmæssigt forpligtet til at følge premierminister David Camerons råd.

Konge giver fem milliarder til andet lands hær
Konge giver fem milliarder til andet lands hær

- Cameron har allerede nægtet Skotland at bruge Pund Sterling. Han har ret til at nægte skotterne Huset Windsor, specielt siden skotterne havde deres egen separate monark, før James VI forenede de engelske og skotske troner i 1603, forklarer han.

Ifølge Peter Oborne er Hertug Franz af Bayern den første i rækken som monark i Skotland, men han har altid nedspillet sin interesse i at gøre krav på den britiske og skotske trone. Og her kommer Hertuginden af Alba så ind i billedet.

Spaniens konge afgiver tronen efter ydmygende fodbold-VM
Spaniens konge afgiver tronen efter ydmygende fodbold-VM

Og det er en hæderkronet kvinde, der er i spil som dronning. Hertuginden er noteret i Guinness Rekordbog som den adelsmand- eller kvinde i verden med flest titler med mere end 40 af slagsen.

Derudover er hun ekstremt rig. Hendes formue estimeres at tælle i omegnen af 27 milliarder kroner, mens hendes personlige samling af kunst og artefakter inkluderer Christopher Columbus’ første kort over Amerika samt den første version af den klassiske roman Don Quixote.

Den 18. september skal skotterne til stemmeurnerne for at afgøre, om landet atter engang skal løsrives fra Storbritannien. Ifølge en meningsmåling fra den netop overståede weekend er 47 procent for, mens 45 procent er imod. Det er første gang, der har været en overvægt af fortalere for løsrivelse.

Spanien vil stemme om kongehuset
Spanien vil stemme om kongehuset

I toppen af artiklen kan du se billeder af kvinden, der måske skal pryde de skotske pengesedler, hvis vælgerne siger ja til løsrivelsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mestrene spiller med musklerne:...
bt.dk
8-årig dreng er blevet fundet
bt.dk
Retoriker: 'Den her tale får...
bt.dk
Det plejer vi ikke at få at vide:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx