03/11-17 20:23; Opdateret: 03/11-17 21:15

Spanien udsteder arrestordre på PuigdemontSpanien udsteder arrestordre på Puigdemont

Afsat catalansk leder er parat til at melde sig til belgisk politi, men ikke til spanske myndigheder.

storybild

Den afsatte catalanske selvstyrepræsident, Carles Puigdemont, gav et interview i en direkte udsendelse på belgisk tv fredag. Reuters/Eric Vidal

Madrid. Nu er det officielt: En domstol i Spaniens hovedstad, Madrid, har udstedt europæisk arrestordre på den afsatte catalanske selvstyrepræsident, Carles Puigdemont, og fire af hans eksministre.

Det oplyser domstolen i en meddelelse.

Torsdag aften var der modstridende meldinger om, hvorvidt domstolen i Madrid havde udstedt en arrestordre.

Men fredag meddeler domstolen, at undersøgelsesdommer Carmen Lamela har anmodet den belgiske anklagemyndighed om at anholde de fem catalanske politikere.

- Vi vil studere det og give det til en dommer, siger en talsmand for den belgiske anklagemyndighed.

Den europæiske arrestordre skal sikre, at de pågribes, selv om de rejser ud af Belgien til et andet europæisk land, skriver nyhedsbureauet AP.

Få timer inden, at meddelelsen om arrestordren kom, sagde Puigdemont i et interview på belgisk tv, at han er klar til at melde sig til belgisk politi, men ikke til spanske myndigheder.

Han mener ikke, at han kan gøre klar til det retlige opgør, der venter forude, når han befinder sig på spansk jord.

- Jeg er ikke flygtet, men det er umuligt at forberede et ordentligt forsvar (i Spanien, red.), siger han til tv-stationen RTBF.

Dommer Carmen Lamela har afvist en anmodning fra Puigdemont om at få lov til at afgive forklaring via en videoforbindelse fra Belgien, meddeler domstolen.

Den afsatte selvstyreleder og de fire eksministre efterforskes af spanske myndigheder for oprør og undergravende virksomhed i forbindelse med folkeafstemningen 1. oktober om regionen Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

De fem var tilsagt i retten i Madrid torsdag, men mødte ikke op. De var tirsdag rejst til Belgien, hvor de fortsat menes at opholde sig.

Derimod blev ni andre afsatte catalanske ministre varetægtsfængslet torsdag.

En af dem, tidligere erhvervsminister Santi Vila, blev fredag løsladt mod en kaution på 50.000 euro. De otte andre er stadig tilbageholdt.

- Jeg beder alle politiske partier i Spanien, med en appel til deres demokratiske værdier, om at afslutte denne forfærdelige situation, der har sendt politikere i fængsel, sagde Vila ifølge nyhedsbureauet AP, da han forlod fængslet.

Puigdemont og de fire tidligere ministre, der nu er efterlyst, forlod Catalonien efter, at den spanske premierminister, Mariano Rajoy, havde afsat den catalanske regionale regering.

Det kom som reaktion på, at det catalanske parlament for en uge siden havde erklæret uafhængighed fra Spanien.

Rajoy har udskrevet valg til en ny regering i Catalonien 21. december. Inden arrestordren kom fredag aften, sagde Puigdemont til belgiske RTBF, at han er klar til at stille op som kandidat ved det valg.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Se billedet Mand købte fotografi på...
bt.dk
Politifolk dømt: Blev bestukket af...
bt.dk
God timing? Zuckerberg solgte...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx