24/08-14 11:32

Kraftigt jordskælv under islandsk vulkan: Frygt for udbrud stigerKraftigt jordskælv under islandsk vulkan: Frygt for udbrud stiger

Vulkanudbrud kan være begyndt i Island. Usikkert, om der vil komme magma op til overfladen.

storybild

Vejen til Bardarbunga er lukket. Billedet er taget for få dage siden. (Billede: Polfoto/AP)

Geofysikere på Islands meteorologiske kontor siger til nyhedsbureauet dpa, at de har målt et kraftigt jordskælv på 5,3 under landets største vulkan, Bardarbunga, som frygtes at gå i udbrud.

Luftrummet i området omkring vulkanen er lukket, og Islands meteorologiske institut har udsendt, hvad der kaldes en rød alarm, hvilket er det højeste niveau på skalaen.

- Jordskælvet blev målt til styrke 5,3. Der er tale om den kraftigste seismiske aktivitet hidtil i den seneste uge, og det betyder, at et udbrud er nært forestående eller er i gang.

Rød alarm: Det buldrer og brager i vulkanen Bardarbunga
Rød alarm: Det buldrer og brager i vulkanen Bardarbunga

Islandsk vulkanudbrud er på vej - ny askesky kan lamme Europa igen
Islandsk vulkanudbrud er på vej - ny askesky kan lamme Europa igen

- Det betyder, at et betydeligt udslip af aske i atmosfæren er sandsynlig, siger geofysiker Gunnar Gudmundsson på Islands meteorologiske kontor.

Forskerne, som overvåger området, er ifølge Gudmundsson usikre på, hvorvidt et vulkanudbrud vil ske, og der hersker også usikkerhed om, hvorvidt magma vil komme til overfladen.

Magma er den flydende bjergmasse, der bliver til lava, når det når overfladen.

I den seneste uge har der været tusindvis af små jordskælv, som har sendt rystelser igennem vulkanen, der ligger under Vatnajökull-gletsjeren. Det kraftigste skælv lørdag havde en styrke på 4,5.

Et fly fra den islandske kystvagt har været i luften ved vulkanområdet, men det har ikke registreret aktivitet på gletsjerens overflade.

Et større vulkanudbrud kan få store konsekvenser for flytrafikken, sådan som det skete tilbage i 2010. Da gik vulkanen under gletsjeren Eyjafjallajökull i udbrud og sendte vulkanaske til vejrs.

Det betød, at flytrafikken blev voldsomt forstyrret i flere uger i Europa og på ruterne over Atlanterhavet til USA.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Panik på Wall Street - kurserne...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert vurderer: Sådan...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
Medie: Regeringen klar med nyt udspil...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx