14/09-13 12:30; Opdateret: 14/09-13 13:35

USA og Rusland: Aftale om kemiske våben klarUSA og Rusland: Aftale om kemiske våben klar

USA og Rusland har indgået en aftale om kemisk afvæbning i Syrien, meddeler de to lande på fælles pressemøde.

storybild

I Damascus-forstaden Ghouta mistede mange syrere familiemedlemmer, da bydelen blev angrebet med kemiske våben i august måned. Nu har USA og Rusland indgået aftale om, hvordan de uhyggelige våben skal fjernes fra Syrien. (Billede: Erbin News/NurPhot)

En alvorlig knast i det internationale diplomati er tilsyneladende løst mellem USA og Rusland, som har indgået en aftale for bortskaffelse af kemiske våben i det borgerkrigshærgede Syrien.

De to landes udenrigsministre, John Kerry og Sergej Lavrov, indgik aftalen lørdag efter et flere dage langt møde i Geneve.

- Vi er nået frem til en fælles vurdering af mængden og typen af Assad-regimets kemiske våben. Og vi er opsat på hurtigt at sørge for, at det internationale samfund tager kontrollen over disse, siger Kerry.

Kerry siger videre, at USA og Rusland har indgået aftale om, hvordan man helt konkret skal bortskaffe de kemiske våben fra det borgerkrigshærgede land.

Et angreb med kemiske våben 21. august i forstæder til Syriens hovedstad, Damaskus, var anledning til, at USA og flere andre lande truede med at indlede en militær hævnaktion mod Syrien.

En sådan aktion kunne imidlertid ikke opnå internationalt mandat i FN's Sikkerhedsråd, da Rusland hele tiden har været modstander af militær indgriben i konflikten.

Den syriske præsident, Bashar al-Assads, styre har fået en uge til at oplyse alle detaljer om landets kemiske våben.

- Syrien skal inden en uge levere detaljer om sine kemiske våben, og verden forventer nu, at Assad-regimet lever op til de løfter, det her givet, siger Kerry.

Spørgsmålet om at bortskaffe de kemiske våben kom for alvor på dagsordenen, efter at John Kerry på et pressemøde i London mandag blev spurgt, om USA ville undlade et militært angreb på Syrien, hvis syrerne udleverede deres kemiske våben.

Det bekræftede Kerry, og kort efter lød det fra Moskva, at Rusland og Syrien havde indgået en sådan aftale.

USA insisterede dog på selv at være med til at forhandle præmisserne for en sådan aftale.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Denne pølsevogn skal lukke, fordi den...
bt.dk
Ekspert undrer sig over...
bt.dk
Meghan Markles halvsøster afbrudt...
bt.dk
Nu rammer den nye Stars-film...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx