Af - 29/10-15 14:02

Idømt 99 piskeslag for at give håndIdømt 99 piskeslag for at give hånd

To iranske poeter er blevet idømt 99 piskeslag hver for at give hånd til en person af modsat køn. Dansk Iran-ekspert kalder straffen unormal hård.

storybild

Fatemeh Ekhtesari (til venstre) og Mehdi Musavi er blevet idømt 99 piskeslag hver for at give hånd til en person af modsat køn. (Billede: AP Images)

99 piskeslag.

Det må de to iranske poeter, Fatemeh Ekhtesari og Mehdi Musavi, lægge ryg til, fordi de hver især er blevet kendt skyldige i at give hånd til en person af modsat køn.

Det skriver CNN.

General fra Irans revolutionsgarde er dræbt af IS i Syrien
General fra Irans revolutionsgarde er dræbt af IS i Syrien

Ifølge internationale menneskerettigheds-advokater er straffen det seneste eksempel i en lang række straffe, som det iranske Sharia-udøvende retssystem har udført på det seneste.

- Anholdelserne og straffene af Ekhtesari og Musavi er en parodi på retfærdighed og en kold spand vand i hovedet på den allerede hårdt prøvede kreative klasse i Iran, sagde Karin Deutsch Karlekar, direktør for Free Expression Programs på PEN American Center, i en erklæring tidligere på måneden.

Over for metroxpress siger Janne Bjerre Christensen, antropolog med ekspertise i Iran på Dansk Institut For Internationale Studier, at straffen virker usædvanlig hård.

- Det er ikke en normal straf. Der er tale om en særlig situation, hvor man vil gøre dem til et eksempel, der skal sprede skræk og advarsel over for resten af befolkningen, siger Janne Bjerre Christensen og understreger, at mange iranere til daglig, når regimet ikke kigger dem over skulderen, giver hånd til hinanden på tværs af kønnene.

Fængslet og pisket saudi-araber vinder stor EU-hæder
Fængslet og pisket saudi-araber vinder stor EU-hæder

Saudi-Arabien udskyder piskeslag til liberal aktivist
Saudi-Arabien udskyder piskeslag til liberal aktivist

Når Ekhtesari og Musavi straffes så hårdt, som de gør, skyldes det ifølge Iran-eksperten, at regimet vil opretholde en seksuel moral i befolkningen. Men straffen er også politisk motiveret og et led i en intern magtkamp mellem det stærkt konservative retsvæsen og den moderate præsident Hassan Rouhanis regering.

- Retsvæsenet bruger den her slags sager til at obstruere Irans åbning over for det internationale samfund, siger Janne Bjerre Christensen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx