Af - 21/03-14 15:51; Opdateret: 21/03-14 16:31

USA beskylder Putin for  hemmeligt at putte oliepenge i egne lommerUSA beskylder Putin for hemmeligt at putte oliepenge i egne lommer

Ruslands præsident, Vladimir Putin, suger i hemmelighed private profitter ud af et af verdens største olieselskaber, Gunvor, hævder USA.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Den amerikanske regering indleder nu som led i Ukraine-konflikten sanktioner mod hovedejeren af verdens fjerde største olieselskab, russiske Gunvor.

Begrundelsen er, at Ruslands præsident Putin ifølge USA er hemmelig medejer af firmaet, som i 2012 tjente 93 milliarder dollar.

Lykketoft: Vi skal ofre os i handelskrig med Putin
Lykketoft: Vi skal ofre os i handelskrig med Putin

Putin er tidligere blevet udråbt af modstandere til at være en af verdens rigeste mænd. Ligesom russiske kritikere tidligere også har hævdet, at Putin har hjulpet sin mangeårige ven, forretningsmanden og hovedaktionær i Gunvor, Gennady Timchenko, til dennes enorme formuer gennem olieselskabet Gunvor.

- Timchenko's aktiviteter i energisektoren er blevet direkte linket til Putin. Putin har aktiver i Gunvor og kan have adgang til Gunvor's økonomiske fonde, lyder den kontroversielle amerikanske kritik.

Putin svarer igen og indfører sanktioner over for USA
Putin svarer igen og indfører sanktioner over for USA

USA's beskyldninger er måske den mest opsigtsvækkende kritik, som Putin har været udsat for gennem sine seneste 13 år som leder, og Gunvor har da også i dag straks udsendt et dementi på Putins vegne:

- Oprørende og fuldstændigt falskt, lyder forsvaret fra Gunvor, som Timchenko pludselig forlod onsdag i denne uge.

Putin tager metadon fra stofmisbrugere på afvænning
Putin tager metadon fra stofmisbrugere på afvænning

Putins talsmand, Dmitry Peskov, er heller ikke tilfreds og udtrykker i dag Ruslands store mishag med boykotten af Timchenko, hvis konsekvenser nu overvejes. Talsmanden kommenterede tilgengæld ikke beskyldningerne om Putins ejerskab af Gunvor.

Fogh raser mod Putin: Det hører ingen steder hjemme
Fogh raser mod Putin: Det hører ingen steder hjemme

Putin har tidligere konsekvent afvist at have opnået privat formue gennem sin tid som leder. Og i følge tænketanken Eurasia Foundation har Europa og USA nu grund til at frygte en række særlige sanktioner fra Putins hånd, skriver Euractiv.com.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx