Af Ritzau - 16/10-16 21:07; Opdateret: 17/10-16 04:30

Montenegros leder vil danne flertal med minoriteterMontenegros leder vil danne flertal med minoriteter

Partiet DPS har fået flest stemmer ved parlamentsvalget i Montenegro, men partiet skal samle flertal bag sig.

storybild

Søndagens valg i Montenegro har i høj grad handlet om Milo Djukanovic, og hans planer om at knytte Montenegro tættere til Vesten. Han ønsker landet optaget i EU og Nato. (Billede: Scanpix/Savo Prelevic)

Den længst siddende politiske leder på Balkan, Milo Djukanovic, og hans parti, det socialistiske DPS, står med de bedste muligheder for at samle flertal i Montenegros parlament efter valget søndag.

Ifølge en valgstedsmåling fra instituttet Cemi står Djukanovic' parti til at få 42,2 procent af stemmerne.

Dermed vil det igen blive det klart største parti i Montenegro. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Djukanovic skal nu forsøge at samle et flertal bag sig.

I en tale til sine støtter omkring midnat lokal tid, siger han, at han vil forhandle med forskellige minoritetspartier om at sikre flertallet.

Det gælder blandt andet landets socialdemokrater og partier, som repræsenterer bosniere, kroater og albanere.

- Straks efter det officielle resultat er kommet ind, vil vi gå i gang med forhandlingerne. Vi vil danne regering, siger Djukanovic ifølge Reuters.

Oppositionen med det prorussiske Demokratisk Front og flere proserbiske partier står ifølge Cemi samlet til 22,8 procent.

Det provestlige parti DPS har regeret i den lille, bjergrige republik, siden flerpartisystemet blev indført.

Valget i Montenegro har i høj grad handlet om Milo Djukanovic og hans planer om at knytte Montenegro tættere til Vesten.

Den 54-årige leder har stået i spidsen for Montenegro siden 1991. Det meste af tiden som premierminister, men også i en enkelt periode som præsident.

Djukanovic ønsker, at Montenegro bliver optaget i både Nato og EU. Han har fremstillet søndagens valg som et valg mellem Vesten eller Rusland, som han beskylder for at støtte oppositionen.

Demokratisk Front, som er landets største oppositionsparti, ønsker tættere bånd til Rusland. Partiet er modstander af medlemskab af EU og Nato.

Der bor omkring 620.000 mennesker i Montenegro.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx