26/02-14 20:45; Opdateret: 26/02-14 21:16

Ukraine: Protestleder skal lede regeringUkraine: Protestleder skal lede regering

Arsenij Jatsenjuk er leder af det største oppositionsparti i Ukraine, Fædrelandspartiet.

storybild

Arsenij Jatsenjuk er leder af det største oppositionsparti i Ukraine, Fædrelandspartiet. (Billede: Polfoto)

Den 39-årige Arsenij Jatsenjuk, leder af det største oppositionsparti i Ukraine, er udpeget som premierminister for landets overgangsregering, skriver AFP.

Ukraine udnævner ny regering i dag
Ukraine udnævner ny regering i dag

Lederen af Fædrelandspartiet, som er den tidligere premierminister Julia Timosjenkos parti, skal lede regeringen, frem til præsidentvalget er blevet afholdt i maj.

Ukraine nedlægger politiets frygtede specialstyrke
Ukraine nedlægger politiets frygtede specialstyrke

Ukraine udskyder dannelsen af regering til torsdag
Ukraine udskyder dannelsen af regering til torsdag

Nomineringen af Jatsenjuk til posten blev proklameret foran titusinder af mennesker på Uafhængighedspladsen i Kijev, epicentret for den tre måneder lange opstand, der kulminerede med afsættelsen af præsident Viktor Janukovitj.

Jatsenjuk skal først godkendes af parlamentet, før han endeligt kan kalde sig premierminister, men han blev mødt af glade råb fra Uafhængighedspladsen, der for blot en uge siden lagde fliser til blodige sammenstød, der kostede næsten 100 menneskeliv.

Landets fungerende præsident, Oleksander Turtjinov, der også er formand for parlamentet, siger, at regeringen vil være tvunget til at tage upopulære beslutninger for at få økonomien på ret køl og sikre et normalt liv for det ukrainske folk.

Flere parlamentsmedlemmer har advaret om, at Ukraine kan blive delt, da der i særligt den østlige del af landet er bekymringer over, at den russiskvenlige præsident er væltet.

Som oppositionsleder spillede Jatsenjuk, der beskrives som EU-venlig, en afgørende rolle i modstanden mod Janukovitsjs regime.

Af andre hovedpersoner i den ny regering kan nævnes Olkesander Sjlapak, der er udpeget som finansminister, mens Andrij Desjtsjytsja er tiltænkt rollen som udenrigsminister.

Udnævnelsen af den midlertidige regering skulle egentlig have fundet sted tirsdag, men blev udsat. Den ventes at blive taget i ed torsdag.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michael står frem: Jeg sov i Madsens...
bt.dk
Vild afsløring: FIFA overvejer at...
bt.dk
Sabrina så Elliot græde på gaden: Nu...
bt.dk
Så vågnede hjemmeholdet op: Får skud...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx