Af Ritzau - 24/11-16 17:56; Opdateret: 24/11-16 18:32

Colombias præsident underskriver ny fredsaftale med FarcColombias præsident underskriver ny fredsaftale med Farc

Ny fredsaftale skal ikke godkendes ved endnu en folkeafstemning, men ratificeres af Colombias kongres.

storybild

Colombias præsident, Juan Manuel Santos (t.v.), trykker hænder med Farcs øverste leder, Rodrigo Londoño (t.h.), der også er kendt som Timochenko, ved underskrivelsen af den ny fredsaftale torsdag. (Billede: Scanpix/Luis Robayo)

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, og Farc-leder Rodrigo Londoño har torsdag underskrevet en ny fredsaftale. Det sker, efter at den foregående blev afvist ved en folkeafstemning i oktober.

Den nye og reviderede aftale skal godkendes i Colombias kongres. Her har Santos' parti og dets allierede har flertal. Aftalen ventes at blive drøftet og efterfølgende vedtaget i kongressen inden for den kommende uge.

Aftalen blev underskrevet ved en afdæmpet ceremoni i Colombias hovedstad, Bogota.

Den aftale, som blev afvist ved sidste måneds folkeafstemning, er blevet kritiseret for at være for imødekommende over for Farc.

Beslutningen om at lade Kongressen ratificere den ny aftale i stedet for en folkeafstemning vil givetvis skabe vrede i oppositionen.

Især forhenværende præsident Alvaro Uribe var indædt modstander af den oprindelige aftale. Har har derfor krævet store ændringer i den reviderede version.

Regeringen og Farcs forhandlere fremlagde den ændrede aftale tidligere på måneden.

Uribe klager over, at flere af hans hovedkrav fortsat ikke er imødekommet. Det gælder blandt andet spørgsmålet om at straffe Farc-ledere for deres forbrydelser.

Ifølge aftalen skal Farcs medlemmer lægge deres våben. Samtidig skal oprørsgruppen omdannes til et politisk parti.

Men Uribe og hans fløj mener, at oprørsledere, der har gjort sig skyldige i krigsforbrydelser, ikke bør have lov at stille op til et politisk embede.

Præsident Santos blev i oktober tildelt Nobels fredspris for sin kamp for at skabe fred med oprørerne.

Over en periode på fire år har parterne forsøgt at finde en fredelig løsning på konflikten. Den har varet et halvt århundrede og kostet over 200.000 mennesker livet.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet advarer: Luk ikke op for...
bt.dk
Efter omdiskuteret mål: Nu kan det få...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
Rystende overvågningsvideo afslørede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx