29/08-14 06:22

Islamisk Stat brugte vandtortur mod gidsler i SyrienIslamisk Stat brugte vandtortur mod gidsler i Syrien

Gidseltagere fra Islamisk Stat, der henrettede James Foley, brugte ifølge avis omstridt torturmetode.

storybild

Mindst fire vesterlændinge, der er blevet holdt som gidsler af ekstremistiske islamister fra Islamisk Stat (IS), er angiveligt blevet udsat for vandtortur - også kendt som waterboarding - i begyndelsen af deres tilfangetagelse i Syrien.

Blandt dem er den dræbte amerikanske journalist James Foley, rapporterer Washington Post på baggrund af udsagn fra folk med kendskab til sagen.

Avis: Fire IS-medlemmer udløste norsk terroralarm
Avis: Fire IS-medlemmer udløste norsk terroralarm

Foley og andre gidsler blev udsat for vandtortur "flere gange", skriver avisen. Nyhedsbureauet AFP har talt med personer involveret i gidslernes frigivelse, der bekræfter, at mindst et af gidslerne er blevet udsat for den omstridte metode, hvor folk får vand i lungerne og får følelsen af at drukne.

En kilde siger til Washington Post, at gidseltagerne fra Islamisk Stat "vidste præcis, hvordan det skulle gøres".

Gruppen har i løbet af få måneder erobret store områder i Irak og Syrien og offentliggjorde i sidste uge en video, hvor en maskeret mand henretter James Foley. Foley blev kidnappet i det nordlige Syrien i november 2012 sammen med flere andre.

Obama overvejer bomber mod IS i Syrien
Obama overvejer bomber mod IS i Syrien

USA benyttede sig af vandtortur i forbindelse med afhøringen af mistænkte efter terrorangrebet 11. september 2001. Det er siden blevet fordømt af store dele af det internationale samfund og af USA's nuværende præsident, Barack Obama.

Waterboarding foregår som regel ved, at en person bliver spændt fast, mens vedkommende ligger ned og får hældt koldt vand over en klud, der dækker personens ansigt.

Washington Post nævner i sin historie ikke, om den 25-årige danske fotograf Daniel Rye Ottosen, som var taget til fange af de samme gidseltagere som James Foley, var en af dem, der blev udsat for vandtortur. Danskeren blev frigivet i juni.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Ny drejning i sagen: Årets boksebrag...
bt.dk
Chefen hylder Magnussen: 'Han var...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx