Af - 16/07-14 19:51

Anklager: Beviser mod Assange er meget stærkeAnklager: Beviser mod Assange er meget stærke

WikiLeaks-stifteren bør stille sig til rådighed for det svenske retssystem, mener anklageren, der kalder beviserne mod ham "stærke".

storybild

Beslutningen om at fastholde arrestordren mod Assange vil blive anket, oplyste hans advokater efter afgørelsen i Stockholms byret. (Billede: Polfoto/AP)

Det er Julian Assange selv, der har skabt den låste situation, hvor WikiLeaks-stifteren nu på andet år opholder sig Ecuadors ambassade i London for at undgå at blive retsforfulgt i Sverige for seksuelle overgreb på to kvinder.

Sådan siger anklageren i sagen, Marianne Ny, efter at Byretten i Stockholm i dag har opretholdt arrestordren mod australskfødte Assange.

- Julian Assange har undveget retsforfølgelse ved at søge tilflugt på Ecuadors ambassade. Min indstilling har været og er fortsat, at det er afgørende, at han står til rådighed for den svenske efterforskning, lød det fra Marianne Ny på et pressemøde efter dagens afgørelse.

Arrestordre på Assange står fast i Sverige
Arrestordre på Assange står fast i Sverige

Adspurgt, om det ikke kunne være en mulighed at afhøre Julian Assange på britisk jord, afviste anklageren med henvisning til sagens alvor.

- Det er værd at pointere, at når der er tale om så alvorlige forseelser, er det ikke tilfredsstillende at skulle foretage afhøringer gennem flere juridiske systemer, sagde Marianne Ny.

George Clooney dater stjerneadvokat
George Clooney dater stjerneadvokat

Ved dagens retsmøder gav Julian Assange udtryk for, at WikiLeaks-stifteren fortsat ikke har tænkt sig at lade sig udlevere.

På det efterfølgende pressemøde spillede anklageren alligevel bolden over på australieren, da hun blev spurgt om det videre forløb i sagen.

WikiLeaks melder FBI-agenter til Østjyllands Politi
WikiLeaks melder FBI-agenter til Østjyllands Politi

Arrestordren mod Assange kan opretholdes, indtil sagen mod ham falder for forældelsesfristen, oplyste Marianne Ny.

- Under efterforskningen har vi løbende evalueret beviserne, og hver gang er vi nået frem til, at beviserne er stærke. Byretten har vurderet de samme beviserne i dag og er nået til samme konklusion, lød det fra anklageren.

Ved samme lejlighed afviste hun, at anklagemyndigheden skulle have optrådt for lukket. Her har hun ellers fået kritik for at have stået meget lidt til rådighed for interviews i den tid, hvor Julian Assange har opholdt sig på Ecuadors ambassade.

Danskerne splittede om Snowden skal bydes velkommen i Danmark
Danskerne splittede om Snowden skal bydes velkommen i Danmark

- Min beslutning om ikke at give interviews i mellemtiden skyldes, at der ikke var blevet fundet væsentligt nyt, som det var værd at kommentere. Alle nye informationer, som vi har videregivet til myndighederne i Storbritannien er også blevet offentliggjort på vores hjemmeside, så alle har kunnet følge med i dem, lød begrundelsen fra Marianne Ny.

Julian Assanges forsvarer oplyste efter domstolens afgørelse, at den vil blive anket.

Snowden:
Snowden:"Big things are happening in Denmark"

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx