Af Ritzau - 14/12-16 09:49; Opdateret: 14/12-16 10:52

FN frygter flere massehenrettelser bliver afsløret i AleppoFN frygter flere massehenrettelser bliver afsløret i Aleppo

Det er et krav fra FN, at en evakuering overvåges. Men i praksis kan der gøres meget lidt for, at det sker.

storybild

Det er endnu uvist, om civile fra Aleppo kan blive sikkert evakueret. Forlydender om at flere er undsluppet det sidste døgn, som FN ikke kan bekræfte. (Billede: Scanpix/Daniel Sorabji)

I strømmen af rygter om uhyrligheder fra Aleppo, meldte FN tirsdag klart ud.

82 personer er ifølge FN's oplysninger blevet massehenrettet i de sidste timer, da det syriske regime og den russiske hær kredsede sig ind på oprørerne i Aleppo.

Massehenrettelser, som man frygter, ikke står alene.

- Vi kan frygte, at det kommer for en dag senere, at der har været flere af denne type hændelser, siger Jens Lærke fra FN's kontor for Humanitære Anliggende.

FN gik ud med oplysningen om henrettelserne, selv om de ikke er til stede i Aleppo og får lov at observere krigen.

- Men vi har det fra flere uafhængige kilder, som vi har været i kontakt med i meget lang tid, og som før har leveret bekræftede oplysninger.

- Vi følte, at det var vores pligt at gøre opmærksom på, at det her ser ud til at være faktum, siger han.

Uvisheden om oplysninger påvirker også FN's holdning til den aftale om evakuering af Østaleppos indbyggere, der blev indgået mellem Tyrkiet og Rusland sent tirsdag aften.

En aftale, som FN ikke er kendt med detaljerne om, og som tidligere er blevet midlertidigt suspenderet efter forlydender om nye kamphandlinger.

FN's krav til en evakuering er, at der skal være en uafhængig monitorering. Men på spørgsmålet om, hvad FN kan gøre for at sikre dette, er svaret "meget lidt".

- Vi har ikke magt til at kræve noget af de her magter. Vi har set før, at de gør, hvad der passer dem, siger Jens Lærke, der alligevel tror på, at forbrydelserne en dag kommer for retten.

- Det betyder ikke, at vi ikke indsamler bevismateriale, det gør vi, siger han.

Ifølge FN opholder der sig 40-50.000 civile i Østaleppo, og kun omkring 1500 af dem er kombattanter i krigen.

Ifølge russiske myndigheder har tusindvis er civile og hundredvis af oprørere formået at flygte ud af Aleppo, men disse oplysninger kan FN ikke bekræfte.

- Jeg vil ikke sige, at jeg ikke har hørt det. Men jeg har kun hørt det fra meget få kilder, som jeg ikke kan sige er sandhedsvinder.

- Hvad jeg kan sige på nuværende tidspunkt, det er, at fra FN's side, er vi ikke i stand til at bekræfte, at det rent faktisk finder sted, siger Jens Lærke.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Astrups Lørdagsbrok: Stop det...
bt.dk
Nedtælling til Champions...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Ingen opdagede, hvem der OGSÅ vinkede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx