Af - 02/05-15 16:58; Opdateret: 02/05-15 17:18

Snart vil man kvæle folk på dødsgangen i USASnart vil man kvæle folk på dødsgangen i USA

Mangel på gift til de traditionelle dødelige indsprøjtninger får nu amerikanerne til at overveje kvælning som ny drabsmetode.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

I USA har fængselsmyndighederne længe været på udkig efter et alternativ til den dødelige indsprøjtning, fordi en lang række medicinalselskaber – herunder danske  Lundbeck - har nægtet at levere de fornødne midler, der indgår i den drabelige cocktail.

I staten Oklahoma ser det ud til, at man nu er tæt på at have fundet et alternativ; kvælning.

Støtten til dødsstraf falder markant i USA
Støtten til dødsstraf falder markant i USA

I sidste måned underskrev Oklahomas guvernør, Mary Fallin, nemlig en lov, der tillader fængslerne at henrette dødsdømte fanger ved brug af gassen kvælstof, såfremt de dødelige sprøjter ikke er tilgængelige.

Alligevel ser det nu ud til, at et fængsel i Oklahoma overvejer at gøre brug af kvælningsmetoden, selvom de dødelige sprøjter er tilgængelige.

Amerikanske Richard Glossip, der sidder på dødsgangen for mordet på sin arbejdsgiver, kan blive den første i USA, der bliver henrettet ved brug af gassen. To andre fanger står til at følge trop.

Nyheden har vakt national som international opsigt, og Richard Glossips advokat har til sinde at indgive klager i retten, såfremt gasningen bliver en realitet.

Sådan sker kvælningen
Kvælning med nitrogen sker ved, at fangen bliver gasset, hvorefter det angiveligt kun tager et par vejrtrækninger, før det påvirker kroppens iltforsyning, og personen er bevidstløs.

Inden for mindre end ti minutter dør personen af iltmangel, og angiveligt skulle der ikke være mærkbare smerter forbundet med drabsmetoden.

Domstol fastholder dødsstraf ved skydning til australiere
Domstol fastholder dødsstraf ved skydning til australiere

Amnesty: Udvikling i antal dødsdømte er alarmerende
Amnesty: Udvikling i antal dødsdømte er alarmerende

Internationalt boykot i forsyningen af giftstoffer har de seneste år tvunget de amerikanske fængselsmyndigheder ud i sandt forsøgsmareridt, hvor alternative giftcocktails er blevet afprøvet.

I netop staten Oaklahoma gik det i april sidste år galt, da man med en alternativ giftblanding henrettede den dødsdømte, Clayton Lockett. I 43 minutter vred han sig i smerte, inden han endeligt åndede ud.

- En beskrivelse går på, at en fange spjættede som en fisk under en henrettelse. Det gør en person, som uden tvivl mærker et højt niveau af smerte, og vi ved, at den dødelige sprøjte føles som at blive brændt indefra, siger Robert Dunham, direktør for Death Penalty Information Center, til amerikanske Sky News i forbindelse med sagen om brugen af kvælning.

Dødsstraf er populært blandt disse danske vælgere
Dødsstraf er populært blandt disse danske vælgere

I staten Tennessee suspenderede man for nylig brugen af dødelige indsprøjtninger og genindførte i stedet muligheden for at bruge den elektriske stol., og i staten Utah overvejer man at genindføre skydning som henrettelsesmetode.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
37-årig hacker bag afsløring af...
bt.dk
Remee er ikke imponeret over Sanne:...
bt.dk
Bekymret anklager: Lockout kan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx