Af Lars Dinesen - 29/05-14 20:07

Erdogan lider nederlag: Blokering af YouTube er ulovligErdogan lider nederlag: Blokering af YouTube er ulovlig

Tyrkiets forfatningsdomstol underkender forbuddet mod YouTube, der blev indført 27. marts.

storybild

(Billede: Polfoto/AP/Depo Photos)

Tyrkiets forbud mod YouTube overtræder individuelle rettigheder og frihed. Sådan lyder kendelsen fra Tyrkiets forfatningsdomstol torsdag, der hermed baner vejen for, at tyrkere igen kan få adgang til videostreaming-tjenesten.

Tyrkiet lukker for adgangen til youtube
Tyrkiet lukker for adgangen til youtube

Forfatningsdomstolens afgørelse er ifølge den private tv-station NTV "bindende", og den forventes at træde i kraft i løbet af kort tid.

Kritikere af Recep Tayyip Erdogan ser afgørelsen som et nederlag for den pressede tyrkiske premierminister.

I marts blokerede den tyrkiske regering for såvel Twitter som YouTube, efter at de sociale medier var blevet brugt til anonyme læk, der knyttede Erdogan og hans inderkreds, blandt andre hans søn, til en stor korruptionsskandale i Tyrkiet.

Blokeringerne medførte en bølge af fordømmelser fra udlandet, og i april blev adgangen til Twitter igen åbnet, da forfatningsdomstolen fastslog, at blokeringen var i strid med retten til at ytre sig offentligt.

YouTube er blandt andet blevet brugt til at lække en lydfil, som tilsyneladende er en samtale mellem militærofficerer og den tyrkiske efterretningstjeneste om at skride til militær handling i nabolandet Syrien for at aflede den tyrkiske offentlighed.

Derudover har folk via de sociale netværk spredt stribevis af lydoptagelser, hvor Erdogan angiveligt griber ind i retssager og aftaler i erhvervslivet, ligesom han forsøger at stoppe ufordelagtig omtale i medierne.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er danskerne stået op til flere...
bt.dk
Køkkenets store bakteriebombe: Næsten...
bt.dk
Brand i restaurant: Flere brandvogne...
bt.dk
Ronaldo lavede utroligt væddemål for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx