Af Bo Norström Weile - 16/01-14 21:01

FN-diplomat frygter folkedrab i det centrale AfrikaFN-diplomat frygter folkedrab i det centrale Afrika

Der er de samme elementer i Den Centralafrikanske Republik, som der var i Rwanda og Bosnien, advarer diplomat.

storybild

Der er de samme elementer i Den Centralafrikanske Republik, som der var i Rwanda og Bosnien, advarer diplomat. (Billede: Polfoto)

En højtstående diplomat i FN's nødhjælpssystem advarer om, at der er risiko for et folkedrab i Den Centralafrikanske Republik, hvis der ikke gribes massivt ind fra det internationale samfunds side.

Folkedrab skaber debat om borgmesterkandidat
Folkedrab skaber debat om borgmesterkandidat

Det afrikanske land blev ramt af eskalerende kaos sidste år, da muslimske oprørere i koalitionen Séléka, greb magten og udløste en bølge af drab og plyndringer, som førte til hævnangreb fra den kristne milits "anti-balaka."

- Der er alle de samme elementer, som vi kender fra steder som Rwanda og Bosnien. Elementerne er der, og kimen til et folkedrab er der, siger John Ging, som er den øverste operationsleder i FN's koordineringsled for humanitære anliggender.

Ging, som netop har været på en fem dages rundrejse i Den Centralafrikanske Republik, siger, at den forudsete krise ikke kunne vær undgået, da den skyldes, at landet har været forsømt fra det internationale samfunds side gennem mange år.

Partileder dømt til døden ved hængning
Partileder dømt til døden ved hængning

Volden er steget til "et usædvanligt grusomt niveau" siger FN-kilder, men Ging fremhæver, at der ikke er tale om en konflikt mellem to store grupper, men om mindre grupper, som begår overgreb, der udløser hævnangreb, hvorved hele landet trues af en voldsspiral.

- De 4,5 millioner indbyggere bliver mere og mere polariserede, siger Ging, som fremhæver, at der mere er tale om territorium på et landkort end et land, da hele den statslige infrastruktur er brudt eller altid har manglet.

Højesteret skal se på sag om folkedrab
Højesteret skal se på sag om folkedrab

Politiet og hæren er gået i opløsning, hvilket betyder, at kun 1600 franske soldater og 4000 afrikanske soldater fra Den Afrikanske Unions fredsbevarende styrker er tilbage til at dæmme op for volden.

Det amerikanske militær fløj dog torsdag den første gruppe af soldater fra Rwanda til landet. Den amerikanske oberst, Steve Warren, siger til Reuters, at 70 soldater fra Rwanda var blevet bragt frem, og at i alt 800 soldater er på vej.

Over en million mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem, siden Seleka indsatte deres leder Michel Djotodia som midlertidig præsident. Over 1000 mennesker blev dræbt alene i hovedstaden Bangui.

Der har været relativ ro, efter at Djotodia trådte tilbage i sidste uge efter massivt pres fra det internationale samfund.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Charlotte er alenemor til syv:...
bt.dk
Stjerneadvokat om udvikling i Kim...
bt.dk
Psykiater: Hvis Peter Madsen bliver...
bt.dk
'Han var så målrettet i sine øjne':...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx