Af - 05/04-16 07:14

Så er det ved at være tid, men: Solcreme kan ødelægge din sædSå er det ved at være tid, men: Solcreme kan ødelægge din sæd

Vi nærmer os solcreme-sæsonen, og mange vil smøre creme på for at beskytte sig mod solens stråler. Nu viser dansk forskning dog, at selvsamme beskyttelse kan forstyrre din sæd.

Bildstrecke im Grossformat »

Når solen skinner fra en skyfri himmel, så vil mange af os per refleks smide lidt solcreme på for at beskytte sig mod de farlige UV-stråler. Nu viser dansk forskning, at nogle ingredienser i disse beskyttende cremer kan forstyrre sædcellers funktioner.

Det skriver Science Daily.

Nu kan mænd slå sæd til og fra med knap i pungen
Nu kan mænd slå sæd til og fra med knap i pungen

I løbet af de danske forskeres undersøgelser viste det sig nemlig, at nogle af de kemikalier, der er tilsat i solcreme for at filtrere farlige UV-stråler, har en negativ sideeffekt hos manden. De opdagede, at næsten halvdelen af UV-filtrene i cremerne forstyrrede sædcellernes ellers normale funktioner.

- Vi opdagede, at effekten allerede begyndte ved en meget lav dosis af kemikalierne. Selv med et niveau af UV-filtre, som man finder i mennesker, efter at de har påført solcreme over hele kroppen, forklarer hovedforfatteren af studiet, professor Niels Skakkebaek ved Københavns Universitet, ifølge Science Daily i studiet.

Et lille mirakel: Frøs sæd ned som 15-årig - nu er han blevet far
Et lille mirakel: Frøs sæd ned som 15-årig - nu er han blevet far

Han fortæller videre, ifølge Science Daily, at selvom hele meningen med de kemiske UV-filtre er, at de skal reducere mængden af farlige UV-stråler, der går gennem huden, så bliver nogle af filtrene absorberet gennem huden så hurtigt, at de ikke har nogen positiv effekt.

I studiet bliver der forklaret, at kemikalier fra UV-filtre er fundet i op til 95 procent af blod- og urinprøver hos danskerne. Disse kemikalier påvirker altså sædcellernes funktioner hos mænd, og kan i yderste tilfælde have negative konsekvenser for fertiliteten.

Få testet din sæd i sofaen
Få testet din sæd i sofaen

- Vores resultater bekymrer os og kan måske være med til at forklare, blandt andet hvorfor uforklarlig barnløshed er så udbredt, siger Niels Skakkebaek ifølge Science Daily.

Niels Skakkebaek og ph.d-studerende Anders Aagaard Rehfeld, som er medforfatter på studiet, er på nuværende tidspunkt i Boston, hvor de fremlægger deres forskning blandt andet for andre forskere på området.

Wi-fi og mobil kan skade sædkvaliteten
Wi-fi og mobil kan skade sædkvaliteten

LÆS OGSÅ: Forskningsgennembrud: Kønsceller kan snart skabes af hud

LÆS OGSÅ: 10 ting du ikke vidste om sæd

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx