Af Sebastian Kirk - 22/01-18 17:13

Kommune indfører gratis hygiejnebind til unge kvinderKommune indfører gratis hygiejnebind til unge kvinder

Svensk kommune har indført en ordning, der giver unge kvinder mulighed for at få gratis menstruationsartikler.

storybild

I den svenske kommune Österåker vil unge kvinder mellem 12 og 23 år fremover have mulighed for at hente gratis hygiejnebind, trusseindlæg og tamponer.

Uanset om man synes, vi har ligestilling eller ej, så kommer vi ikke uden om det faktum, at mænd og kvinder rent biologisk er forskellige.

Det betyder blandt andet, at kvinder hver måned er nødt til at bruge penge på hygiejnebind, tamponer og andre hygiejneartikler - penge, som mænd ikke skal bruge.

Det vil man nu gøre op med i den svenske kommune Österåker nær Stockholm, hvor unge kvinder mellem 12 og 23 år nu får mulighed for at få gratis hygiejneprodukter af kommunen.

»Jeg besøgte et gymnasie, og der udtrykte nogle af pigerne, at det er en stor udgift for dem hver måned at købe hygiejneartikler. For dem med begrænsede midler vil jeg derfor gerne tilbyde muligheden for at hente bind gratis,« siger Michaela Fletcher, der er byrådsmedlem i Österåker for partiet Moderaterna, til SVT.

I praksis kan de unge kvinder hente produkterne i ungdomsmodtagelsen, der findes på to forskellige gymnasier i kommunen. Österåker er den hidtil første kommune i Sverige til indføre denne service til sine borgere.

Metroxpress har tidligere beskrevet, at flere danske kvindeorganisationer og politikere efterspørger en momsfritagelse på hygiejneartikler for at lette den økonomiske byrde på danske kvinder.

»I forvejen tjener kvinder mindre end mænd, og når man sætter en afgift som moms på de fysiske udgifter, der er ved at være kvinde – som menstruationsprodukter – straffer man kvinder,« lød det tilbage i 2016 fra forkvinde i Kvinderådet Nanna Højlund.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at danske kvinder i gennemsnit bruger 12.000 kroner på produkter relateret til menstruation i løbet af et helt liv.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt klubskifte på vej? Superbomber...
bt.dk
Real Madrid-stjerner i...
bt.dk
Tidligere dobbeltagent fundet hængt i...
bt.dk
DMI advarer om voldsomt vejr - sne på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx