Af Ritzau - 28/10-16 23:53; Opdateret: 29/10-16 01:26

EU og Canada underskriver omdiskuteret aftale på søndagEU og Canada underskriver omdiskuteret aftale på søndag

Ceta-aftalen, der tidligere blev blokeret af den belgiske delstat Vallonien, skal underskrives søndag.

storybild

Ifølge EU-præsident Donald Tusk vil den omstridte Ceta-aftale mellem EU og Canada blive underskrevet søndag. (Billede: Scanpix/Frederick Florin)

Frihandelsaftalen mellem EU og Canada ser nu ud til at blive en realitet.

På søndag skal der afholdes topmøde mellem EU og Canada. Det skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter sent fredag aften.

- Mission fuldført. Har lige aftalt med Justin Trudeau (den canadiske premierminister, red.) at holde EU-Canada topmøde denne søndag, skriver Tusk.

Klokken 12.00 søndag vil der være en underskrivelsesceremoni for den såkaldte Ceta-aftale. Det oplyser Preben Aamann, der er EU-præsidentens talsmand.

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, ser frem til mødet på søndag og skriver på Twitter, at det er "fantastiske nyheder".

Tidligere fredag stemte parlamentet i Belgiens fransktalende delstat Vallonien for frihandelsaftalen.

Ifølge delstatens socialistiske premierminister, Paul Magnette, er der efter flere forhandlinger blevet lagt en aftale på bordet, som "han kan leve med".

- Den tilrettede Ceta-aftale er bedre end den gamle. Den tilbyder flere garantier, siger Magnette.

Vallonien har indtil nu blokeret for godkendelsen af Ceta-aftalen.

Delstaten ville blandt andet have sikkerhed for, at virksomheder fra Canada ikke vil kunne sagsøge EU-lande, der indfører nye regler for beskyttelse af miljø og sundhed.

Modstanden fra Vallonien har betydet, at Belgien har været forhindret i at give sin opbakning til aftalen, fordi der er krav om, at alle regionale parlamenter godkender aftalen.

Men efter afstemningen i Vallonien bakker alle 28 EU-lande nu op om aftalen, som forventes at kunne øge samhandlen mellem EU og Canada med 20 procent.

Topmødet mellem EU og Canada var tidligere planlagt til at blive holdt torsdag, men blev udskudt på ubestemt tid.

Samme dag nåede Belgiens regering og landets regioner et internt belgisk kompromis om frihandelsaftalen. Det banede vejen for, at Valloniens parlament stemte ja til aftalen fredag.

Handelsaftalen kommer blandt andet til at fjerne over 99 procent af toldbarriererne mellem EU og Canada.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx