Af - 14/06-16 20:07

Hjælper det at slå på dåseåbningen, så der kommer mindre brus?Hjælper det at slå på dåseåbningen, så der kommer mindre brus?

Vi har vist alle gjort det. Slået på coladåsen inden vi åbnede den i håb om, at den vil undgå at bruse over.

storybild

Det er ikke en kun skrøne, at det hjælper at slå på sodavandsdåsen inden du åbner den for at undgå den bruser over. (Billede: Colourbox)

Men er dette trick bare en skrøne, eller virker det faktisk?

Om teknikken gør den store forskel bliver stadig debatteret, men der er en teoretisk forklaring på, hvorfor det måske virker, skriver The Conversation.

En af de bedste ting ved dåsesodavand, udover at drikke den, er, den 'tssss'-lyd, der kommer, når man åbner dåsen. Den brusende lyd kommer fra de gasbobler, der forsøger at undslippe væsken, som følge af en ændring i opløsningen af den kuldioxid (CO2), der er i sodavanden.

Coca-Cola dømt: Nu skal disse dåser ændres
Coca-Cola dømt: Nu skal disse dåser ændres

Inden du åbner dåsen sidder mikroskopiske gasbobler trykket op langs dåsens inderside, og idet du åbner den, bliver disse gasbobler større og større. Når boblerne når en vis størrelse slipper de fri fra indersiden af dåsen og stiger op i toppen af dåsen - hvilket i nogle tilfælde kan resultere i, at din sodavand bruser over.

Men hvordan skal det at slå på dåseåbningen ændre noget ved denne proces og få sodavanden til at bruse mindre over?

Derfor kan disse flasker IKKE slukke din tørst i varmen
Derfor kan disse flasker IKKE slukke din tørst i varmen

Som beskrevet tidligere, bliver boblerne i en uåbnet dåse trykket mod siderne. Ved åbningen vil de bobler, der er nederst i dåsen give mere brus end de bobler, der er i toppen af dåsen, da de har længere vej op til overfalden. Slår du forsigtigt på dåseåbningen inden du åbner den, vil der være færre af disse dybe bobler, da de i stedet vil lægge sig i toppen af dåsen, og mindre væske vil derfor blive udløst - og muligvis sprøjte ud af dåsen.

Nedenstående tegning giver et overblik over, hvad der sker i din dåsesodavand, når du slår på dåseåbningen og ikke gør.

Se hvad der sker inde i din sodavand, når du slår på dåseåbningen (Tegning: Metroxpress).

Ryster du dåsen meget voldsomt, kan boblerne også blive løsnet fra dåsens inderside, men den metode skaber mere turbulens og øger energien i væsken, som dermed resulterer i, at der kommer flere bobler i drinken, så den vil bruse endnu mere, når du åbner den.

Så vil du undgå at sidde med en brusende sodavand i løbet af sommeren, er det bedste råd ikke at ryste dåsen for meget, og at du med fordel slår på dåseåbningen, da det lyder til, at tricket kan vise sig at behjælpeligt.

LÆS OGSÅ: Så meget sukker indeholder den nye Coca-Cola Life

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx