Gå til HPV-fokusside
Af - 26/05-16 11:08; Opdateret: 26/05-16 12:16

Forskere og politiker klager over EU-frifindelse af HPV-vaccinenForskere og politiker klager over EU-frifindelse af HPV-vaccinen

Eksperter og EU-politiker Margrete Auken har i dag klaget over den EMA-rapport, der sidste år frikendte HPV-vaccinen. Industrien har undersøgt sig selv, lyder kritikken

storybild

(Billede: Martin Ballund)

‘Den europæiske lægemiddelstyrelsen bad producenterne af vaccinerne om at vurdere mulige skadevirkninger af deres egne produkter, som de har en stor økonomisk interesse i’.

Sådan lyder et ud af ti punkter i en klage over den EMA-rapport, der sidste år frikendte HPV-vaccinen for at kunne give bivirkningerne POTS og CRPS.

Klagen er indgivet til EMA i dag af professor Peter Gøtzsche, medlem af Europa-Parlamentet for SF, Margrete Auken samt flere andre.

Forsker: HPV-bivirkninger er skabt i hovedet på piger og forældre
Forsker: HPV-bivirkninger er skabt i hovedet på piger og forældre

“Vi har klaget, fordi EMA's behandling af denne sag illustrerer nogle helt overordnede problemer i EMA, som man ikke kan være tilfreds med. Heriblandt for eksempel, at det er industrien som har skullet analysere, hvorvidt vaccinen har mulige skadevirkninger”, siger seniorforsker ved det Nordiske Cochrane Center, Karsten Juhl Jørgensen, der er medunderskriver af klagen.

Samme opfattelse har Margrete Auken, der også har skrevet under.

“Det er rystende, at EMA hemmeligholder, hvem der har truffet afgørelsen om vaccinens sikkerhed, og at de er uærlige omkring, hvorvidt der var enighed om frikendelsen, for det var der ikke. De hævder også, at deres eksperter er habile, når de i virkeligheden er inhabile. Jeg har ikke medicinsk forstand, men det er mit medansvar, når de europæiske myndigheder opfører sig forkert.”

Vi har nu set 500 piger med symptomer efter HPV-vaccinen
Vi har nu set 500 piger med symptomer efter HPV-vaccinen

EMA-rapporten fra sidste år rejste en hård kritik af den danske læge Louise Brinth, der fik skyld for at være subjektiv, efter hun havde forsket i en mulig sammenhæng mellem HPV-vaccinen og trætheds- og svimmelhedssyndromet POTS og andre mulige bivirkninger.

Nu beder klagerne derfor også EMA tage stilling til, om Louise Brinth har fået en fair behandling.

Nu skal HPV-vaccinens sikkerhed undersøges til bunds
Nu skal HPV-vaccinens sikkerhed undersøges til bunds

“Jeg er fortsat rystet over den måde, som både Sundhedsstyrelsen og EMA stemplede Louise Brinth på, efter at hun gjorde sin pligt som læge og advarede mod, at der muligvis er bivirkninger af vaccinen”, siger Margrete Auken og fortsætter:

“Det er helt uacceptabel adfærd af EMA og Styrelsen, og det har den forfærdelige konsekvens, at vi risikerer, at borgerne taber tillid til både myndigheder og hele børnevaccinationsprogrammet.”

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Langt fra VM-form: Bendtner får hård...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Ny modedille vakte opsigt på sociale...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx