Gå til HPV-fokusside

Stor stigning: Over 100 danske piger har POTSStor stigning: Over 100 danske piger har POTS

Antallet af HPV-piger, der får konstateret det invaliderende syndrom POTS, er steget markant, siden HPV-centrene åbnede. Men der er stor forskel på, hvordan piger bliver behandlet på centrene.

storybild

Overlæge Jesper Mehlsen fra Synkopecentret på Frederiksberg Hospital har stillet over 100 POTS-diagnoser, oplyser han til metroxpress. (Billede: Polfoto)

Mens Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, netop har konkluderet, at der ikke er bevis for, at HPV-vacciner kan give det invaliderende hjertesyndrom POTS, så stiger antallet af danske pige, der får stillet diagnosen ugen for uge.

Det viser metroxpress’ rundringning til de fem regionale HPV-centre.

Alene HPV-centret på Synkopecentret på Frederiksberg Hospital har stillet over 100 POTS-diagnoser. Det er næsten en fordobling, siden Sundhedsstyrelsen og WHO i en rapport i september skrev, at der var 56 danske POTS-tilfælde.

- Vi har svært ved at følge med. Der kommer rigtig mange, siger overlæge Jesper Mehlsen fra Frederiksberg Hospital, som har fået henvist 653 syge piger.

Metroxpress’ rundringning afslører samtidig store forskelle blandt centrene. På HPV-centret i Region Nordjylland har man ikke stillet en eneste POTS-diagnose, mens ingen af de øvrige tre centre kan oplyse et tal.

Ifølge Jesper Mehlsen er det helt store problem, at de øvrige fire centre ikke er i stand til at teste for POTS.

- De andre center har slet ikke udstyret eller specialuddannelsen til at udføre de test, der skal til. Det er også det, som Sundhedsstyrelsen nu har nedsat en gruppe, der skal få styr på.

På mandag kommer repræsentanter fra fire øvrige HPV-centre til Frederiksberg Hospital for at se, hvordan Jesper Mehlsen undersøger pigerne.

- Jeg har bedt Sundhedsstyrelsen om at stille sig i spidsen for et arbejde, der skal munde ud i, at de fem regionale HPV-centre tilbyder en mere ensartet udredning af de mange piger, som bliver henvist på baggrund af uforklarlige symptomer.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) til #MXHPV

LÆS OGSÅ: 758 piger med mistanke om HPV-bivirkninger får fortsat ikke hjælp

LÆS OGSÅ: Minister vil undersøge HPV-ventelister

LÆS OGSÅ: Syge piger nægtet adgang til HPV-centre

LÆS OGSÅ: Lange ventelister: Over 1.100 syge piger bestormer HPV-centre

LÆS OGSÅ: Praktiserende læger: Lad os vente med ny HPV-vaccine

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bær tilbagekaldes - kan give...
bt.dk
Person kommet alvorligt til skade...
bt.dk
TV 2 afslører: Her er de nye 'landmænd'
bt.dk
Husker du Henrik og alle de andre?...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx