Gå til HPV-fokusside
Af - 24/11-15 04:00; Opdateret: 24/11-15 09:26

Smertesyndrom sendte 15-årig badminton-pige i kørestolSmertesyndrom sendte 15-årig badminton-pige i kørestol

Det invaliderende smertesyndrom CRPS er fundet hos en række HPV-vaccinerede piger, som mistænker vaccinen for at være skyld i lidelsen.

storybild

(Billede: Polfoto/Sören Svendsen)

- Det er både følelsesløst og gør helt vildt ondt samtidig. Det føles som om, at man får en masse knive stukket ind i benet, hvis man bevæger det.

Sådan forklarer 15-årige Marie, at det føles at have smertesyndromet CRPS, som på dansk hedder komplekst regionalt smertesyndrom.

For et år siden gik hun fra at spille badminton, gå i skole, arbejde og være sammen med vennerne til at ligge i sin seng og blive kørt rundt i kørestol af sine forældre.

- I starten var det bare nede ved den ene ankel, at jeg var helt blå og kold. Efter to uger var hele mit ben også stift og blåt, og jeg kunne næsten ikke bevæge benet, fortæller Marie, der ønsker at være anonym, da hun ‘ikke vil være kendt som en, der er syg’.

Efter utallige undersøgelser og megen frustration blev Marie henvist til speciallæge på Skejby, hvor hun fik diagnosen CRPS, som efter få uger betød, at hun måtte sidde i kørestol.

Den pludselige sygdom opstod et halvt år efter at hun havde fået HPV-vaccinen, som hun fik sammen med 12 års vaccinen og hepatitis-B-vaccinen. Marie og hendes mor mistænker vaccinen for at være skyld i sygdommen, da Marie intet fejlede, før hun blev vaccineret. Både familien og deres læge har nu indberettet de mulige bivirkninger til Sundhedsstyrelsen

Mistanken om, at vaccinen kan være årsagen, deler hun med mange andre piger i Europa. Ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen og WHO er der frem til august i år indberettet 94 CRPS-tilfælde af mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen på verdensplan. Det svarer til 14 procent af samtlige tilfælde af CRPS. Herhjemme er der dog kun indrapporteret fire tilfælde af CRPS indtil videre.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, slog i sidste uge fast, at der ikke er fundet nogen beviser for, at HPV-vaccinen kan give CRPS og POTS. Men for Marie og hendes mor er mistanken den samme. Og CRPS'en forsvinder ikke, selv om vaccinen bliver frikendt.

Marie er i dag på vej tilbage til sit tidligere liv efter intens genoptræning og en række forskellige former for behandling, og hun går nu i gymnasiet og er så småt begyndt at genoptage sin badminton.

- Men jeg har fået at vide, at det altid kan komme igen, hvis der kommer forstyrrelser i kroppen, eller hvis jeg slår mig, siger hun.

Metroxpress har spurgt Lægemiddelstyrelsen til en mulig forklaring på, hvorfor der bliver indrapporteret markant flere tilfælde af POTS end CRPS i Danmark, mens tendens i mange andre lande er den modsatte.

- Symptomer på CRPS og POTS kan have sammenfald med andre lidelser, hvilket gør det svært at stille en diagnose, såvel hos befolkningen generelt som hos vaccinerede personer. Nogle af symptomerne på CRPS og POTS kan overlappe med kronisk træthedssyndrom (også kaldet myalgisk encefalomyelitis eller ME), skriver styrelsen i en skriftlig kommentar.

LÆS OGSÅ: HJÆLP OS: Hvordan har HPV-pigerne det i virkeligheden?

LÆS OGSÅ: EMA's endelige afgørelse: Ingen beviser for at HPV-vaccinen giver POTS

LÆS OGSÅ: BLOG: Er lægen styret af frygt eller lægeløftet?

LÆS OGSÅ: Statens Serum Institut valgte ny HPV-vaccine for at spare penge

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx