Gå til HPV-fokusside
Af - 15/12-15 04:00; Opdateret: 17/12-15 16:00

Ekspert: Danske piger misinformeret i HPV-forsøgEkspert: Danske piger misinformeret i HPV-forsøg

De danske piger, der deltog i forsøg med HPV-vaccinen, og som var en del af placebo-gruppen, fik ikke saltvand i sprøjterne, som Kræftens Bekæmpelse ellers hævder. Misinformation og i strid med reglerne, mener ekspert.

storybild

(Billede: Djurhuus Kristian)

Rettelse - 17. december 2015:

Tirsdag d. 15. dec. skrev metroxpress en artikel om fejlinformation i hvervekampagnen til et forsøgsstudie med HPV-vaccinen samt i de samtykkeerklæringer, de deltagende piger skulle underskrive i forbindelse med forsøget.

Fejlagtigt fremgik det i nogle af erklæringerne, at forsøgets kontrolgruppe ville modtage placebo i form af ren saltvand - og ikke aluminiumadjuvant, som retteligt var tilfældet.

I artiklen skriver metroxpress, at der var fejl i de samtykkeerklæringer, som pigerne skrev under på forud for fosøget. Siden er vi dog blevet gjort opmærksom på, at den fejlagtige oplysning om, at placeboen er ’saltvand’ først optræder i senere versioner af samtykkeerklæringen, som er blevet præsenteret for forsøgspersonerne i et senere stadie af forsøget (efter vaccinationerne er gennemført). Det er en fejl, som metroxpress beklager.

I artiklen udtaler lektor emeritus på Københavns Universitet, Peter Rossel, kritik – men altså på et fejlagtigt grundlag, hvorfor han over for Kræftens Bekæmpelse har trukket sin udtalelse i metroxpress tilbage. Også dette forhold beklager metroxpress.

----------------------------

De 2.242 danske piger, der deltog i det forsøgsstudie, der var med til at få godkendt HPV-vaccinen Gardasil, fik at vide, at den ene halvdel af dem fik saltvand i sprøjterne, den anden HPV-vaccinen.

At placeboen skulle være saltvand, fremgår ikke blot af hvervekampagner men også af samtykkeerklæringer, som Kræftens Bekæmpelse og producenten, Merck, præsenterede for deltagere i forsøget, ‘Future 2’, inden de skulle skrive under på at de ville deltage.

Men det er ikke korrekt. Placebo-sprøjterne indeholdt nemlig såkaldt aluminium adjuvans, som tilsættes vacciner for at styrke effekten - og som samtidig giver bivirkninger.

Det er derfor i strid med reglerne, når Kræftens Bekæmpelse kalder placebo for saltvand, fastslår Peter Rossel, der er lektor emeritus i medicinsk videnskabsteori på Københavns Universitet og har forsket i informeret samtykke.

- Hvis ikke det, de har fået, er det samme som rent saltvand, er der efter min opfattelse tale om misinformation, siger Peter Rossel, som forklarer, at det både i kampagnerne op til forsøgene og samtykkeerklæringerne klart burde fremgå, at der ikke er tale om saltvand.

- Når en patient giver sit samtykke til at deltage i et forsøg, skal det være på et grundlag af reel information. Men hvis de omtaler aluminiumadjuvans som saltvand, er det jo ikke korrekt, og så er det oplagt i strid med reglerne for forsøg.

Herunder kan du se, hvordan placebo bliver omtalt i et informeret samtykke, som en af deltagerne i 'Future 2'-studiet har underskrevet:
Hos Kræftens Bekæmpelse finder forskningsleder Susanne Krüger, dog ikke at at der er noget galt i at kalde aluminium for saltvand.

- Det er en populær fremstilling af, hvad vi gerne vil fortælle.

Metroxpress har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lægemiddelstyrelsen, samt den Videnskabsetiske Komité, som har godkendt forsøget, samtykkeerklæringerne og kampagnematerialet.

Fra hjemmesiden Future2.dk, som er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse og Merck.

RETTELSE: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at forsøgene var godkendt af Den Videnskabsetiske Komité. Dette er ikke korrekt. Forsøgene er godkendt af De Videnskabsetiske Komiteer i København og på Frederiksberg, som hører under Den Nationale Videnskabsetiske Komité.

LÆS OGSÅ: BLOG: Vi skal vide og ikke bare tro

LÆS OGSÅ: HPV: Alvorlige bivirkninger bliver aldrig indberettet

LÆS OGSÅ: Ventelister på HPV- center bliver ved at stige

LÆS OGSÅ: HPV-vaccine giver stort fald i kønsvorter

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Nu har eksperterne løst mysteriet om...
bt.dk
Ny Aarhus-lejlighed er blandt landets...
bt.dk
Praktikant med kritisk vidneudsagn...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx