Gå til HPV-fokusside
Af - 20/11-15 13:37; Opdateret: 20/11-15 14:29

EMA's endelige afgørelse: Ingen beviser for at HPV-vaccinen giver POTSEMA's endelige afgørelse: Ingen beviser for at HPV-vaccinen giver POTS

EMA's øverste komité er enig i, at der ikke er nogen beviser for, at HPV-vaccinen kan give de to invaliderende syndromer POTS og CRPS.

storybild

(Billede: Polfoto)

For to uger siden meddelte Det Europæiske Lægemiddelagenturs medicinske eksperter, at der ikke kan påvises en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og de to invaliderende syndromer POTS og CRPS.

Det konklusion er netop blevet godkendt officielt af EMA’s øverste komité for medicin til mennesker, Commitee for Medicinal Products for Human Use(CHMP).

Det oplyser EMA i en pressemeddelelse.

Anbefalingen fra CHMP, der omfatter medlemmer fra alle EU’s medlemslande samt Norge og Island, var enstemmig, lyder det.

HPV-forening kritiserer undersøgelse: Vacciner bør stoppes
HPV-forening kritiserer undersøgelse: Vacciner bør stoppes

- En grundig gennemgang af de tilgængelige beviser konkluderer, at forekomsten af CRPS og POTS blandt de vaccinerede piger ikke er højere, end man kan forvente blandt piger i den generelle befolkning (omkring 150 tilfælde af CRPS og mindst 150 af POTS per million hvert år), og at der ikke er beviser for, at vaccinen kan udløse disse syndromer, skriver EMA i pressemeddelelsen, hvor komiteen samtidig slår fast, at man har forsøgt at tage højde for underrapportering.

- Gennemgang har også taget de sager i betragtning, som ikke er rapporteret som værende CRPS og POTS, men med tegn og symptomer, som kendetegner disse tilstande.

Undersøgelsen for en mulig forbindelse mellem vaccinen og de to syndromer blev iværksat på initiativ fra Danmark i juli, efter at Sundhedsstyrelsen havde modtaget en række indberetninger om POTS-bvirkninger ved vaccinen.

EMA: Ingen grund til at ændre på vaccinationerne
EMA: Ingen grund til at ændre på vaccinationerne

Dagens afgørelse fra EMA's øverste komité skal nu formelt godkendes af EU-kommissionen, som officielt skal svare Danmark på det rejste spørgsmål.

Hos Kræftens Bekæmpelse glæder direktør Leif Vestergaard Pedersen sig over afgørelsen.

- Men selv om vi er glade for, at EMA, som har forstand på disse vurderinger, frikender vaccinen for de to sygdomme POTS og smertesyndrommet CRPS, så ændrer det jo ikke ved, at pigerne skal have hjælp, for det skal de uanset hvad, siger han og peger på, at afgørelsen er vigtig for dem, der netop nu overvejer, om de skal tage imod HPV-vaccinen.

- EMA's konklussion er desuden vigtig for de som står overfor at beslutte om de eller deres børn skal have vaccinen, for nu ved de så, at den ikke giver disse sygdomme.

LÆS OGSÅ: Stor stigning: Over 100 danske piger har POTS

LÆS OGSÅ: BLOG: Mor til syg pige: Vi må kæmpe videre

LÆS OGSÅ: Sundhedsministeren: HPV-frikendelse hjælper ikke de syge piger

LÆS OGSÅ: EU-eksperter renser HPV-vaccinen for mistanke

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny bog afslører: Prins Harry var få...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
LIGE NU: Politiet leder efter fire...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx